Dijkstal spreekt Peper tegen over Brinkman

Van onze verslaggevers DEN HAAG, ROTTERDAM - Minister Dijkstal (VVD, binnenlandse zaken) heeft niet voor de zomer al aangestuurd op ontslag van de omstreden Rotterdamse korpschef Brinkman. Hij wilde, nadat de situatie begin juni escaleerde, meer uitleg van burgemeester Peper.

“Ik heb niet naar een ontslag toegewerkt”, verklaarde Dijkstal gisteren in de Kamer. Die zette het debat over de affaire-Brinkman voort. Peper stelde dit weekeinde in een interview met de Volkskrant dat hij de minister had geschreven dat er tussen korpschef en korpsbeheerder sprake was van 'ondermijnd vertrouwen.' Volgens Peper werd dat op suggestie van Dijkstal aangescherpt tot 'onherstelbaar beschadigde verhoudingen', omdat dat makkelijker door de rechter als ontslaggrond wordt geaccepteerd.

Dijkstal ontkent het verhaal. “Wij raakten wel gealarmeerd door de term 'ondermijnd vertrouwen'. Dat zijn in het arbeidsrecht geen waardenvrije woorden. Het was alleen niet helder genoeg, daarom hebben we om extra opheldering gevraagd.”

PvdA, D66, CDA en GroenLinks herhaalden gisteren dat Dijkstal zich actiever met het conflict had moeten bemoeien. Het betoog van de bewindsman dat hij dat niet kon, omdat het van de wet niet mag, had de fracties niet overtuigd. Maar Dijkstal hield staande: “Ik heb zo gehandeld en zo zal ik blijven handelen. Ik ben niet van plan tussen korpschef en het bevoegd gezag in te gaan zitten.”

Dijkstal stemt in met een onafhankelijk onderzoek door de Inspectie voor de Politie naar de gang van zaken. Dat onderzoek wil een meerderheid in de Kamer. Het onderzoek gaat pas van start als er duidelijkheid is over de afwikkeling van het ontslag van Brinkman.

Advocaat

De advocaat van Brinkman, mr. C. van Leeuwen, neemt geen genoegen met de mededeling dat burgemeester Peper vanwege verblijf in het buitenland niet kan reageren op een verzoek tot rectificatie van grievende uitlatingen aan het adres van Brinkman. Van Leeuwen wil de burgemeester wel enigszins tegemoet komen door het ultimatum dat vandaag afloopt, twee dagen op te schuiven. Maar als Peper vrijdag nog niets van zich heeft laten horen, zal Brinkman via de rechter rectificatie afdwingen.

Burgemeester A. Peper van Rotterdam leidt deze week een handelsdelegatie in Indonesië. Hij komt zaterdag terug en zal op z'n vroegst maandag reageren, verwacht zijn woordvoerster J. van Vonderen. Ze verwijst verder naar Pepers advocaat, mr. W. Dommering. Die bevestigt dat hij niet van zins is de burgemeeser in Indonesië 'lastig te vallen' met het verzoek van Brinkman. “De burgemeester heeft daar wel iets anders aan zijn hoofd. Ik zou ook niet weten waar ik hem kan bereiken”, aldus mr. Dommering.

Brinkmans advocaat vindt dat een argument van niks. “In deze tijd van moderne communicatiemiddelen moet het geen probleem zijn dat Peper reageert. Bovendien weet ik dat hij elke dag contact heeft met het thuisfront.”

Volgens Van Leeuwen lijdt Brinkman ernstige schade door de aantijginging van Peper dat deze 'psychisch ongeschikt' zou zijn. In een rapport van 24 juni over de gezagscrisis dat Peper schreef voor politie-minister Dijkstal, schilderde deze Brinkman af als 'psychisch ongeschikt' en 'in de ban van een goeroe'. De president van de Haagse rechtbank noemde Pepers rapport 'uiterst subjectief en suggestief'. Van Leeuwen wil Peper volledig aansprakelijk stellen voor de vergoeding van de schade die Brinkman lijdt door deze aantijgingen.

- Pagina 9: Brinkman heeft een heel lange adem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden