Dijkstal: Benoeming Alders in Groningen geen politieke deal

DEN HAAG (ANP) - De benoeming van de PvdA'er H. Alders tot Commissaris van de Koningin in Groningen is niet het resultaat geweest van een politieke deal tussen de PvdA en de VVD.

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken ontkende gisteren in de Tweede Kamer dat geruchten hierover op waarheid berusten. De vertrouwenscommissie in Groningen had Dijkstal een lijstje met kandidaten gegeven waarop meerdere PvdA'ers en politici van andere partijen prijkten. De minister heeft Alders bij het kabinet voorgedragen. Volgens het GPV-Kamerlid Schutte gonsde het al maanden over de op handen zijnde benoeming van Alders. “Maar ieders naam was Haas.”

De afdeling Groningen van de VVD heeft inmiddels haar werkzaamheden met onmiddellijke ingang opgeschort uit protest tegen de houding van VVD-leider F. Bolkestein en de landelijke VVD-top. Aanleiding is de benoeming van PvdA'er Hans Alders tot Commissaris der Koningin in Groningen. De VVD-afdeling Groningen is ernstig verbolgen over het feit dat de VVD-top zonder overleg het commissariaat in de provincie Groningen heeft geruild tegen dat in Gelderland, zo blijkt uit een dinsdag uitgebrachte verklaring.

De VVD'ers in Groningen hadden liever gezien dat wederom een liberaal de vertrekkende commissaris H. Vonhoff had opgevolgd. In een verklaring wijzen ze erop dat de burgemeester van Groningen ook al een PvdA'er is en dat de PvdA een dominante rol speelt in de stedelijke en provinciale politiek. Verder menen ze dat een VVD'er beter als ambassadeur van de provincie kan optreden bij het bedrijfsleven.

Daar komt nog bij dat de Groningse commissaris ook president-commissaris is van de Gasunie. Volgens de Groningse VVD'ers heeft de opoffering van deze functie door de VVD “ingrijpende consequenties voor de huidige positieve uitstraling naar onder andere de Nederlandse Aardolie Maatschappij”.

Bolkestein heeft in maart echter onomwonden bevestigd dat hij met PvdA en D66 een deal heeft gesloten, waarbij de VVD Groningen afstaat aan de PvdA en daarvoor Gelderland in de plaats krijgt.

“Wij voelen ons ronduit belazerd”, aldus prof. dr. A. Bosman, voorzitter van de VVD-afdeling Groningen. “Vooral wegens het feit dat dit allemaal zonder overleg is gebeurd. Zo ga je binnen een partij niet met elkaar om. We maken ons grote zorgen over deze gang van zaken binnen de partij. Er is een tendens om alles door de heer Bolkestein te laten regelen en dat hij de dienst uitmaakt.”

Bosman zegt niet alleen problemen te hebben met de politieke kleur van Hans Alders, maar ook met diens persoon. “We moeten niet iemand als Alders hier als commissaris hebben”, stelt hij vast. De ledenvergadering van de VVD-afdeling Groningen heeft unaniem een verklaring aangenomen waarin zij protest aantekent tegen de gang van zaken. Het afdelingsbestuur zal voorlopig op een laag pitje blijven draaien. Het bestuur zal geen activiteiten ontplooien. “We wachten af totdat er vanuit het landelijk bestuur contact met ons wordt opgenomen voor nader overleg”, aldus Bosman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden