Dijksma ziet af van de verkoop van natuurgebieden

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken keek eerder deze maand rond in het Ilperveld.Beeld anp

De Partij voor de Dieren kraait victorie. Staatsbosbeheer stopt met de uitverkoop van natuurgebieden. Er zijn, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van economische zaken dit weekeinde in een Kamerbrief, 'gevoelens van onrust in de maatschappij'. Er is zelfs zo veel commotie, dat ze heeft besloten de natuurverkoop te laten rusten.

Die onrust is voor een groot deel veroorzaakt door de Partij voor de Dieren. Toen dit voorjaar duidelijk werd dat Staatsbosbeheer de eerste percelen zou gaan veilen, kozen Tweede Kamerleden Marianne Thieme en Esther Ouwehand de aanval. Eerst probeerden ze Dijksma in een Kamerdebat te bewegen van de veiling af te zien. Toen dat niet lukte, besloot de partij zoveel mogelijk grond zelf te verwerven. "We kopen de natuur vrij", zei Thieme destijds.

De actie en alle ophef eromheen hebben effect gesorteerd. Het besluit van Dijksma blijft niet zonder gevolgen. Staatsbosbeheer heeft de opdracht van het vorige kabinet - en overgenomen door het huidige - om uiterlijk in 2017 100 miljoen euro in de staatskas te storten. Dit bedrag komt bovenop al lopende bezuinigingen. Deze 'financiële taakstelling' is een gegeven, schrijft Dijksma aan de Kamer. Staatsbosbeheer zal die 100 miljoen de komende vier jaar moeten ophoesten.

13.000 hectare moest onder de hamer
De staatssecretaris wil nu enkele honderden erfpachtpercelen met recreatiewoningen op de Waddeneilanden aan de eigenaren verkopen en overweegt bezoekers van sommige natuurgebieden parkeergeld te vragen. Of dat genoeg oplevert, is zeer de vraag. Dijksma benadrukt dat ze 'niet op voorhand kan uitsluiten dat ook in de toekomst grondverkoop nodig is'.

Tot nu toe is er 36 hectare natuur via een openbare veiling verkocht: houtwallen, bermen, kleine bossen, vennetjes. De percelen, die bij Daarle in de gemeente Hellendoorn liggen, leverden in totaal 516.000 euro op.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Dijksma deze eerste veilingronde geëvalueerd. De verkoop ging gepaard met aanzienlijke kosten, onder andere door bodemonderzoek en opruimwerkzaamheden. De winst voor Staatsbosbeheer is 'slechts' 280.000 euro. Om 100 miljoen euro binnen te halen, zou zeker 13.000 hectare grond onder de hamer moeten. Met als gevolg massaal protest, aangevoerd door de Partij voor de Dieren en natuurorganisaties.

Fiscale compensatie
De stichting Das&Boom vocht de veiling van de eerste percelen bij de rechter aan. Er zouden planten en dieren gevaar lopen mocht natuur in verkeerde handen vallen, luidde het betoog. Das&Boom vreesde voor de dassenburchten, de reeën, de zomertortel en de wielewaal.

De rechter liet de veiling doorgaan. Op de natuurgebieden is immers beschermende wet- en regelgeving van toepassing, zoals de Flora- en Faunawet. Voor Dijksma was deze rechtsgang wel een waarschuwing: natuur verkoop je niet zonder slag of stoot.

De Partij voor de Dieren riep intussen burgers op geld te doneren met als doel zoveel mogelijk percelen aan te kunnen schaffen. Dat lukte behoorlijk: Thieme en Ouwehand haalden 2,5 ton op, genoeg om 10 hectare natuur te kunnen kopen. Het leuke is, vinden de Kamerleden: wie een bedrag als schenking doneert, heeft recht op fiscale compensatie. Zo betaalt de staat mee aan de verkoop van zijn eigen natuur.

Ouwehand zegt dat de grond die haar partij heeft opgekocht 'de geschiedenis zal ingaan als een monument van groeiend volksverzet'. "Wij vinden dat een overheid die natuur in de uitverkoop doet, zich best mag schamen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden