Dijksma wil kwaliteit basisonderwijs verbeteren

(Novum) - De kwaliteit van het basisonderwijs mag best een treetje hoger. Dat zei staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) maandag bij de opening van het nieuwe cursusjaar bij Hogeschool Edith Stein in Hengelo. Tijdens haar toespraak aan de Hengelose pabo zei Dijksma dat ze een plan van aanpak aan het voorbereiden is om de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren.

Dijksma liet weten niet ontevreden te zijn over de huidige kwaliteit van de basisscholen. Uit recente cijfers van de onderwijsinspectie blijkt dat 93 procent daarvan voldoende niveau levert.

Desondanks heeft de staatssecretaris een aantal verbeterpunten opgesteld. Zo heeft tien tot vijftien procent van de leerlingen in groep 8 problemen met technisch lezen. Achterstandsleerlingen lopen gemiddeld zes maanden tot twee jaar achter met taal en rekenen. Kinderen zijn verder volgens Dijksma minder goed geworden in optellen, aftrekken en vermenigvuldigen. Ook zijn er volgens haar nog steeds te veel zwakke scholen.

Om het tij te keren, gaat de bewindsvrouw samen met leraren, schoolleiders en bestuurders een kwaliteitsagenda opstellen. In het plan worden ook ervaringen uit andere landen meegenomen. Dijksma heeft onder meer advies gevraagd uit Canada.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden