Dijksma verzacht maatregelen vogelgriep

Dieren moeten voorlopig wel binnen blijven. Export kippenvlees komt onder druk te staan.

Opluchting in de pluimveesector. Het virus dat vogelgriep veroorzaakt, dat zondag in een pluimveehouderij in Hekendorp (bij Gouda) was aangetroffen, is niet teruggevonden bij pluimveebedrijven in de buurt. Staatssecretaris Dijksma (economische zaken) besloot daarom gisteren iets voor zes uur 's avonds het verbod op het vervoer van kippen, eieren, vogelmest en gebruikt strooisel in te trekken. Die verboden, ingevoerd na de ontdekking van het virus (H5N8), gelden nog wel voor de 16 pluimveebedrijven die binnen tien kilometer rond de getroffen boerderij liggen.

Pluimveehouders moeten hun dieren voorlopig binnen houden. Bovendien moet pluimvee afgeschermd blijven van andere dieren. Die verplichting geldt tot 18 december en treft vooral bedrijven die naast kippen ook koeien houden, biologische kippenhouders en pluimveehouders met vrije-uitloopkippen. Kinderboerderijen krijgen het dringende advies om hun pluimvee binnen te houden. Dijksma wil zo het risico op verspreiding van het voor vogels zeer besmettelijk virus verder verkleinen.

Ook andere verboden zijn vervallen. Zo mag er weer gejaagd worden en kan de jacht op muskusratten hervat. De jacht was verboden omdat het geknal van geschut vogels opjaagt en vogels zich zonder dat geknal minder verspreiden. Diverse waterschappen besloten gisterochtend de jaarlijkse inspectie van sloten en watergangen, aan de vooravond van perioden met hoog water, alleen vanaf de openbare weg te verrichten en geen boerenerven meer te betreden.

Die beperking is niet langer nodig.

De pluimveesector reageerde opgelucht. Sinds zondag konden pluimveehouders niet van hun kippen af. Bedrijven die eieren verwerken en verpakken, kregen geen verse eieren en bij slachterijen arriveerden geen nieuwe kippen.

Gisteren lagen de drie slachterijen van Plukon in Nederland deels stil. Er werd, zei marketing manager Gerda Zijlstra, wel kippenvlees verpakt en gefileerd, en er werd onderhoudswerk verricht. Maar geslacht werd er niet. Plukon, dat onder meer kip levert aan Albert Heijn, is met 4100 personeelsleden en een jaaromzet van 1,4 miljard euro een van de grootste kipverwerkers van Europa. Het bedrijf liet gisteren kippen uit Duitsland die normaliter in Nederland worden geslacht, in Duitsland verwerken.

De export van kippenvlees zal waarschijnlijk wel te lijden hebben van de uitbraak van vogelgriep. Volgens Jan Odink, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, worden besmettingen als die in Hekendorp meteen gemeld bij de World Organisation for Animal Health. Is sprake van een H5-virus dan is het gebruik dat landen buiten de EU meteen een importstop van drie maanden afkondigen, ook al is er geen risico dat kippenvlees besmet is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden