Dijksma: taxi-ronselaars op Schiphol ontoelaatbaar

De officiële taxistandplaats op Schiphol.Beeld anp

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) wil dat er snel een einde komt aan het ronselen van klanten door taxichauffeurs op Schiphol. 'Ik ben er wel klaar mee', zei ze donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ze vindt de praktijk 'ontoelaatbaar'.

Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en het ministerie hebben de handen ineengeslagen om het probleem aan te pakken. Dijksma heeft de gemeente juridische steun aangeboden om het probleem op 'zeer korte termijn' op te lossen. Er wordt gekeken om de gemeentelijke verordening aan te passen om de taxichauffeurs die geen toegang hebben tot de officiële standplaats aan te pakken.

Ook gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) intensiever controleren en worden met de marechaussee afspraken gemaakt. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen, aldus de bewindsvrouw. 'We moeten de straat terugpakken voor de burger en niet overlaten aan de hufter', zei Dijksma.

Veegactie

Donderdagmiddag was er al een eerste veegactie tegen de ronselaars, aldus de bewindsvrouw. Daarbij waren behalve de gemeente Haarlemmermeer ook de marechaussee en de ILT betrokken. De gemeente verwacht vrijdag de resultaten van de actie bekend te maken. De controles worden de komende tijd geregeld herhaald.

Toeristen op de luchthaven worden veelvuldig benaderd door taxichauffeurs die niet op de officiële standplaats staan. Ze geven veel overlast en klanten worden nogal eens geconfronteerd met hoge rekeningen. 'Dit is slecht voor het aanzien van het land', aldus Dijksma. Beveiligers zijn al ingezet om de toeristen naar de taxistandplaats te begeleiden.

Het plein is van iedereen

Tot 2015 stonden de taxi's keurig in de taxilaan, met een concessie van de luchthaven in het dashboardkastje. Maar in april van dat jaar gaf de rechter een groep taxichauffeurs gelijk die niet over die concessie beschikten en daarom boetes hadden gekregen van de gemeente Haarlemmermeer. Volgens de rechter had de gemeente dat niet mogen doen. In de aankomsthal en op de taxilaan mag Schiphol de regels bepalen. Maar het plein is van iedereen en dus mogen alle taxi's met een Nederlandse vergunning hier komen.

Sinds die tijd is het Sodom en Gomorra op het plein, aldus de luchthaven. "Er zijn klachten binnengekomen van toeristen. Mensen werden lastiggevallen." Ook de gemeente Haarlemmermeer is zeer ongelukkig met de situatie. De openbare veiligheid op het plein is in het geding, zei de burgemeester eerder. Hij probeert al twee jaar het ronselen van klanten op het plein verbieden.

Ook taxibedrijf Bios, dat wel over een consessie beschikt, is niet te spreken over de nieuwe situatie: "het kost ons omzet en de reputatie van Nederland lijdt eronder". De situatie gaat van kwaad naar erger. "Er zijn ronselaars actief en er zijn gevallen gemeld van gevechten tussen chauffeurs", zegt de woordvoerder van de gemeente.

Het aantal taxichauffeurs op de luchthaven is in drie jaar tijd toegenomen van ruim 2500 naar bijna 4000. Sinds donderdag rijdt ook Uber vanaf Schiphol. De taxidienst heeft een plek gekregen naast de officiële taxibaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden