Dijksma spreekt Franse minister aan op geweld tegen Nederlandse vissers

Franse vissers in Boulogne Sur Mer tijdens een protestactie in 2008 tegen visquota. Beeld EPA

Franse vissers dreigen de boten van hun Nederlandse en Belgische collega's te laten zinken, staken banden lek van Nederlandse vrachtwagens en maken zich schuldig aan intimidatie. De ruzie tussen Nederlandse en Vlaamse vissers enerzijds en de Fransen aan de andere kant loopt hoog op.

"Ik heb tegen mijn Franse collega gezegd dat de intimidatie door deze groep Franse vissers onaanvaardbaar is", zegt staatssecretaris van economische zaken Sharon Dijksma. "Hij moet alles doen wat mogelijk is om de veiligheid van onze vissers te garanderen."

De Fransen beschuldigen Nederlanders en Belgen van het leegvissen van het Kanaal en voeren in de Franse havenplaats Boulogne-sur-Mer actie. Dat is dan wel actie in Franse stijl, inclusief gewelddadigheden en blokkades . Zo hebben de Fransen de haven van Boulogne-sur-Mer geblokkeerd, waardoor de Nederlanders hun gevangen vis niet aan land kunnen brengen en dus inkomsten mislopen.

Een Vlaamse visser moest zelfs worden ontzet door een Britse en Franse patrouilleschepen nadat Franse vissers de netten probeerden door te snijden. "Ze riepen dat ze ons schip konden laten zinken", zei de reder van een Vlaams visserschip.

Dijksma stuurde afgelopen vrijdag een brief aan minister Frédéric Cuvillier en sprak hem tijdens de vergadering van de Europese visserijraad nogmaals aan. Ze wil op zeer korte termijn samen met haar Franse collega in Boulogne-sur-Mer praten over een oplossing voor het conflict.

Nederlandse vissers gooien al decennialang hun netten uit in de wateren voor de kust van Frankrijk en hebben zodoende 'historische rechten' opgebouwd, vindt vice-voorzitter Anton Dekker van de Nederlandse Vissersbond. Dekker reisde donderdag naar Frankrijk om met Franse vissers te praten over het conflict, maar keerde vrijdag alweer terug. "We zijn er absoluut niet uitgekomen'', was zijn commentaar.

Dekker zei dat hij het niet eens is met de kritiek van de Fransen die beweren dat de Nederlanders alle rode poon en rode mul uit het Kanaal vissen. "Wij vissen juist op verantwoorde en duurzame manier''.

Nederland wil dat snel een onderzoek naar de visbestanden in het Kanaal. Op die manier kan worden vastgesteld hoe groot deze visbestanden zijn en of er daadwerkelijk tekorten dreigen te ontstaan.

In het verleden verzetten de Fransen zich ook al eens tegen buitenlanders door de haven in Boulogne op slot te gooien. De toenmalige staatssecretaris Henk Bleker sprak daarna met zijn ambtsgenoot een gedragscode af, die problemen tussen de vissers in de toekomst moest voorkomen. Maar aan die code blijken de Franse vissers weinig waarde te hechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden