Dijksma: Niet ontpolderen is geen optie meer

Staatsecretaris Economische Zaken Sharon Dijksma in overleg met belanghebbenden omtrent de Hedwigepolder Beeld ANP
Staatsecretaris Economische Zaken Sharon Dijksma in overleg met belanghebbenden omtrent de HedwigepolderBeeld ANP

Het ontpolderde gebied in de Hertogin Hedwigepolder moet ook echt goede en mooie natuur worden. Niet ontpolderen is geen optie meer. Dat is de boodschap waarmee staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maandag tijdens haar eerste officiële bezoek aan de Hedwigepolder kwam.

Redactie

In december nam het kabinet het besluit de polder onder water te zetten, na jarenlang gesteggel over al dan niet geheel of gedeeltelijk ontpolderen. Maandag liep ze eerst met eigenaar Gery de Cloedt door de polder en daarna sprak ze met belangenverenigingen en met de gemeenteraad van Hulst, waaronder de Hedwigepolder valt.

Dijksma had niet de illusie tegenstanders van ontpoldering nog te kunnen ompraten. Bij het schudden van de hand van Magda de Feijter, een van de kopstukken van het verzet in Zeeland, zei ze: 'We zullen het waarschijnlijk niet eens worden, maar het is belangrijk dat we blijven praten.' Die uitspraak bleek de hoofdmoot van haar bezoek aan de polder. Ze zei het ook tegen De Cloedt en de gemeenteraad.

In Zeeland heerst angst dat de haven van Antwerpen het ontpolderde gebied wil gaan gebruiken voor industrie. Dijksma pareerde door aan te geven de polder niet zomaar onder water te zetten. 'We moeten goede en mooie natuur creëren.'

Ook de angst voor een eventuele nieuwe ontpoldering of verdieping van de Westerschelde probeerde ze weg te nemen. 'Verder ontpolderen is nog niet voorzien en niet aan de orde.' Ontpoldering was nodig om schade aan de natuur door een verdieping te compenseren.

Als alles volgens plan verloopt, begint de ontpoldering in 2016. In 2019 moet het project klaar zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden