Dijksma neemt op Natuurtop afscheid van beleid Bleker

Beeld anp

Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) belegt nog voor de zomer een 'Natuurtop' waarop een begin moet worden gemaakt met de herijking van het Nederlandse natuurbeleid. Dijksma schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze wil met maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en overheden afspraken maken hoe met de natuur in Nederland moet worden omgegaan. Ze is van plan om burgers meer invloed te geven op de ontwikkeling van de natuur.

Dijksma schrijft dat ze gaat ingrijpen bij het agrarisch natuurbeheer, waarvoor in dertig jaar tijd één miljard euro is uitgegeven terwijl de natuur daar nauwelijks beter van werd. Meer dan veertig procent van de kosten gaat bij deze vorm van beheer zitten in de administratie. Dijksma wil het stelsel vereenvoudigen en beter laten aansluiten bij de internationale biodiversiteitsdoelen.

Dat betekent dat niet langer landschapsverfraaiing wordt vergoed, maar slechts maatregelen die de soortenrijkdom stimuleren. Individuele boeren krijgen ook geen subsidie meer. Collectieven in een streek moeten een 'gebiedsofferte' indienen waarin is vastgelegd wat de doelen zijn en hoeveel de uitvoering kost. Zo worden de uitvoeringskosten lager.

Dijksma roemt particuliere initiatieven als het beheren van gemeenschapstuinen en collectieven van burgers en boeren die zich opwerpen voor behoud van het landelijk gebied. Ze wil het natuurbeleid 'maximaal laten aansluiten op die beweging'. "Ik ben ervan overtuigd dat we met meer mensen moeten samenwerken. Natuurbeleid is meer dan alleen beschermen."

Met deze uitspraak neemt Dijksma impliciet afstand van het beleid van haar voorganger Henk Bleker (CDA). Onder zijn bewind is flink bezuinigd op natuur. De natuurwet die hij indiende, hield onder andere in dat minder dier- en plantensoorten beschermd zouden worden, omdat er meer ruimte moest zijn voor economische ontwikkelingen.

Dat wetsvoorstel is door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Dijksma schrijft dat ze over enkele maanden met een aanpassing op deze wet komt. Ze wil dat de natuurwet juist ten goede komt aan de biodiversiteit. Dijksma zoekt de komende jaren naar 'slimme combinaties' van natuur en 'economische belangen'. Ze noemt in haar Kamerbrief dijken en duinen, die ook recreatie bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden