Dijksma: kwallen-gen kan miljoenen ééndagshaantjes redden

null Beeld anp
Beeld anp

Na ruim vijf jaar onderzoek is er nog steeds geen alternatief gevonden voor het doden van de zogenaamde 'ééndagshaantjes'. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil nu onderzoek laten doen naar genetische modificatie bij kippen. Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Martine Steenvoort

In de pluimveesector worden jaarlijks zo'n veertig miljoen ééndagshaantjes gelijk na hun geboorte gedood. Deze haantjes zijn economisch gezien waardeloos; ze kunnen geen eieren leggen en doen er te lang over om het gewicht van een vleeskip te bereiken. Het duurt veertien weken voordat de haantjes twee kilo wegen.

Een van de alternatieven die nog niet onderzocht is, is het genetisch modificeren van kippen met een gen van een kwal. De Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO) moet dit gaan onderzoeken. Bij deze genetische modificatie wordt het gen van een kwal gekoppeld aan het geslachtschromosoom van mannelijke kuikens. Hierdoor kunnen eieren met mannelijke embryo's van te voren herkend worden, het gen licht namelijk fluoriserend op onder een bepaalde lamp. Deze eieren hoeven dan niet de broedmachine in.

Risico's
PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers is fel tegen dit alternatief, zegt zij tegen Nu.nl. 'Ik wil geen risico's nemen met het genetisch versleutelen van dieren.' Aan de Universiteit van Edinburg is echter al jaren succesvol onderzoek gedaan naar de genetische modificatie. Daar zijn tot nu toe geen nadelen voor de kippen geconstateerd, aldus Dijksma in de brief.

Volgens Dijksma zijn andere alternatieven om minder ééndagshaantjes te doden nog niet niet geschikt. Zo was een van de opties om vroegtijdig in de eieren te kijken om welk geslacht het gaat, en de mannelijke niet te laten uitbroeden. Het onderzoek naar geslachtsbeïnvloeding heeft ook weinig opgeleverd.

Dijksma heeft een ontheffing aangevraagd voor het onderzoek, en wil na 1 juli haar definitieve besluit bekendmaken. De Tweede Kamer debatteert vandaag met Dijksma over de genetische modificatie van legkippen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Beeld anp
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden