Dijksma krijgt nu steun voor haar aanpak van de crisis

De kritiek op staatssecretaris Dijksma neemt af nu ze meer betrokkenheid toont bij de door vogelgriep getroffen boeren. Er is begrip voor de pijnlijke maatregelen die worden genomen.

Op zondagmiddag, tijdens het spoedoverleg op het ministerie van economische zaken, maakt staatssecretaris Sharon Dijksma er geen woorden aan vuil. Gert-Jan Oplaat evenmin. Alleen Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, zegt: "De problemen rond de vogelgriep dienen we samen op te lossen." In deze 'crisissituatie', vindt hij, moeten alle partijen 'schouder aan schouder optreden'.

Twee dagen eerder kreeg Dijksma felle kritiek te verduren. Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), noemde haar in het tv-programma Nieuwsuur, 'onzichtbaar'. "Ze is helaas continu afwezig. Wij missen de staatssecretaris, wij missen leiderschap."

Het waren harde woorden. Het ministerie wil officieel niet reageren maar de uitlatingen van Oplaat zijn slecht gevallen. Dijksma is juist zeer betrokken bij de door vogelgriep getroffen families, zegt ze zelf. "En dat laat ik ook merken, maar niet voor het oog van de camera's."

Sinds de ontdekking van de vogelgriep op een pluimveebedrijf in Hekendorp, tien dagen geleden, probeert het ministerie een verdere uitbraak met man en macht te voorkomen. Er worden drastische en soms pijnlijke maatregelen genomen, zoals vervoersverboden en preventieve ruimingen. De vrees is een herhaling van de epidemie in 2003. Dijksma heeft persoonlijk contact gehad met gedupeerden. Opvallend genoeg zei een door vogelgriep getroffen boer dit weekend tegen vakblad de Boerderij: "De staatssecretaris heeft me gebeld en haar medeleven betuigd. Maar van Oplaat heb ik niets gehoord." Zaterdagavond sprak Dijksma met pluimveehouders uit Oldebroek en Kamperveen, tijdens een besloten bijeenkomst op het stadhuis in Kampen. Deze boeren leefden toen nog in grote onzekerheid, omdat hun dieren op dat moment op ziekteverschijnselen werden onderzocht. Gisteren werd duidelijk dat nergens het vogelgriepvirus is aangetroffen.

Vanuit de politiek en de veesector klinkt steun voor de handelswijze van de staatssecretaris. "Ik volg haar in haar besluiten", zegt CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts. "Het is wel belangrijk dat ze betrokkenheid blijft tonen. Als een boer getroffen wordt, verliest hij zijn levenswerk. Je moet zoiets hebben meegemaakt om het te begrijpen." Geurts spreekt uit ervaring. Zijn oude varkensbedrijf werd begin deze eeuw geruimd vanwege de mkz-uitbraak. De voorman van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), Albert Jan Maat, noemt het optreden van Dijksma 'adequaat'. Er zijn wel 'serieuze knelpunten', zegt hij, zoals een fokverbod dat bepaalde bedrijven in financiële problemen brengt. Het ministerie en de sector werken aan een oplossing. Maat: "Bij deze uitbraak wordt met voldoende mankracht en snel genoeg opgetreden." Dat was bij eerdere uitbraken wel anders, zegt CDA'er Geurts. "Bij de mkz-crisis waren geen draaiboeken. Het was een puinhoop. Ik kreeg veredelde papegaaiendokters over de vloer."

Hoe noodzakelijk ook, zegt Dales van de Dierenbescherming, "het blijven vreselijke en pijnlijke maatregelen. Maar gegeven de omstandigheden is het acceptabel." Het ministerie verdient complimenten, vindt hij. "Het vergassen van de dieren gebeurt zo rustig mogelijk."

Desgevraagd zegt Oplaat: "Dijksma heeft zich de afgelopen dagen herpakt. Ze gaf een persconferentie en was opeens zichtbaar. Ik vermoed dat mijn kritiek haar wakker heeft geschud."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden