Dijksma: 'Klimaatakkoord goed signaal voor eenheid EU'

null Beeld anp
Beeld anp

Staatssecretaris Sharon Dijksma van milieu was vanaf maandag dag en nacht in touw in Parijs om mee te onderhandelen aan het klimaatakkoord. "12 december 2015 is de dag dat we groene historie schrijven", liet ze na het bereiken van het akkoord in een persbericht weten. "Er is vandaag een geweldige prestatie geleverd door voor het eerst in de geschiedenis een voor alle landen geldend juridisch bindend klimaatakkoord te sluiten. We hebben onze kinderen en kleinkinderen een grote dienst bewezen."

Christoph Schmidt

"De tekst is ook echt goed", zegt Dijksma vanavond in een vraaggesprek met Trouw.

De vergadering begon vanavond met grote vertraging, wat was precies de oorzaak?
"Er waren meerdere landen die problemen zagen in de tekst. Het blijft onduidelijk wie dat precies waren. Al zag je net wel Nicaragua langdurig het woord nemen nadat het akkoord al gesloten was. Dus er zaten wel wat problemen, maar laten we dat achter ons laten. 195 landen hebben gewoon ja gezegd. En daar gaat het om. De tekst is in grote lijnen gebleven zoals die was. Het zou kunnen dat er nog een wijziging is gekomen op een punt waar de Verenigde Staten nog mee kampten. President Obama moet de ruimte krijgen om het akkoord te kunnen uitvoeren, zonder dat het per se langs het Congres moet. En daar kan ik me iets bij voorstellen."

Nederland heeft, ook bij monde van premier Rutte, nogal trots gereageerd op de rol die het bij de onderhandelingen heeft gespeeld, maar is dit niet juist een gelegenheid om te zeggen dat het eigen belang nu even niet meetelt bij dit mondiale akkoord?
"Het is in ieders belang. Die belangen lopen ook parallel. Nederland is een land dat zwaar getroffen zou kunnen worden door stijgende waterspiegels. In ontwikkelingslanden speelt dat nu al. Zij hebben niet het geld om dat op te lossen, en dat hebben wij vaak wel. Daarom is dit akkoord ook heel historisch, omdat ook daarover iets gezegd wordt: solidariteit vanuit rijke met arme landen."

Welke specifieke voordelen heeft dit akkoord voor Nederland?
"Alle landen hebben er belang bij dat we de opwarming van de aarde beperken. Tegelijk heeft een land als Nederland veel klimaatinnovaties op zijn naam staan die ook problemen elders in de wereld kunnen oplossen. Niet voor niets hebben wij de Amerikaanse regering eerder geadviseerd op het gebied van waterbeleid. Je merkt daaraan dat Nederland niet alleen een eigen belang heeft, maar dat het ook in het belang van de hele wereld is. En liggen bovendien grote economische kansen op de nieuwe weg die we met elkaar inslaan."

In hoeverre bent u tevreden over het feit dat u onderhandelde in de gezamenlijkheid van de Europese Unie?
"Dat is heel wezenlijk geweest. In het verleden zag je op veel onderwerpen dat de EU een verdeeld huis was. Nu hadden we zoveel eenheid en eensgezindheid, dat de bijdrage aan dit akkoord ook voor de EU zelf een heel goed signaal is. Tweede punt is dat de EU ook steeds het meest vooruitstrevend is geweest. We hebben de ambitie opgestuwd, dat was nodig, en dat is ook gelukt."

Zijn er momenten geweest dat u het Nederlandse belang zag verzuipen in het EU-geheel?
"Nee. Op geen enkel moment. We hadden een stevig EU-mandaat en daar hebben we ook steeds voor gestaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden