Dijksma houdt Staatsbosbeheer nog even bij zich

Staatsbosbeheer mag zich niet omvormen tot een National Trust met leden, naar Engels voorbeeld. De organisatie blijft onder de vleugels van staatssecretaris Dijksma, maar mag wel meer aan de natuur gaan verdienen. Dat blijkt uit een brief die Dijksma gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De organisatie is met 264.138 hectare natuurde grootste beheerder van Nederland en zwaar getroffen door bezuinigingen. De rijksoverheid financiert Staatsbosbeheer vanaf dit jaar nog maar voor één zesde deel op een exploitatie van 150 miljoen euro, maar deelt wel de lakens uit.

Staatsbosbeheer wilde van die scheve verhouding af en was van plan met leden extra inkomsten binnen te halen. Er waren ook ideeën om de 'geefmarkt' aan te boren. De Postcodeloterij bijvoorbeeld stopt jaarlijks tientallen miljoenen in de groene sector. Als Staatsbosbeheer wordt omgebouwd tot een soort NV met de overheid als aandeelhouder, zou dat kunnen. Maar Dijksma wil dat voorlopig niet. Ze verliest dan te veel zeggenschap.

Staatsbosbeheer kan wel het aantal bezoekers aan haar terreinen verdubbelen van 150 miljoen naar 300 miljoen, onder andere door samenwerking met de ANWB. Wat betreft de natuur wil Staatsbosbeheer de aandacht verschuiven van beschermen naar benutten. Door de bezuiniging moet het aantal boswachters met 100 afnemen tot 550.

De organisatie zal niet langer investeren in geïsoleerde natuurgebiedjes. Daar staat tegenover dat natuur gecombineerd mag worden met wind- en zonne-energie. En er is genoeg 'productiebos'om hout te oogsten.

Staatsbosbeheer denkt jaarlijks 400.000 kuub inlands FSC-hout te gaan leveren, deels aan energiebedrijven die het als biomassa kunnen opstoken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden