Dijksma heeft varkensboer weinig te bieden

Sharon Dijksma. Beeld EPA

Er is al lang te veel varkensvlees op de markt en er zit niets anders op dan de varkenssector te saneren. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma (economische zaken) vandaag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De varkensboeren verkeren in nood door de lage vleesprijs. Het wegvallen van de Russische afzetmarkt heeft dit probleem verder aangescherpt, aldus Dijksma. Volgens haar is dat niet alleen een probleem voor Nederland, maar ook voor de rest van Europa.

Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) vindt het een 'positief signaal' dat partijen in de Kamer de nood van de sector zien en pleiten voor lastenverlichting. Van de kant van Dijksma hoorde ze niets nieuws, maar de druk op haar is wel toegenomen, aldus Jansen. 'Zij zal moeten leveren."

Dijksma wil kijken of Brussel de varkensboeren financieel wil helpen. Ook wil ze kijken naar de keuringskosten van het vlees. Dat wordt echter niet makkelijk, want in het verleden is er veel misgegaan met de keuring en het vervoer van de dieren. Dijksma begint een proef om te kijken of de dure en tijdrovende 'klepkeuring' bij het laden van varkens weer kan verdwijnen.

Meer of minder regels
De varkenshouders moeten volgens Dijksma op kwaliteit gaan concurreren. Ze ziet niets in het versoepelen van regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieu, waar de VVD juist op aandringt. Helma Lodders (VVD) wees erop dat Nederlandse varkensboeren door de huidige regels 23 procent meer stalruimte moeten hebben dan andere EU-landen, waardoor ze duurder uit zijn dan hun concurrenten. Extra 'zakgeld' is niet de oplossing voor de problemen van de boeren, aldus Lodders.

Volgens Sjoera Dikkers (PvdA) moet de sector zich richten op de nichemarkt en duurzaam gaan produceren. Vermindering van regels om de problemen op te lossen is voor haar onbespreekbaar. "Die regels zijn er niet gekomen omdat alles zo soepel liep in de sector."

Ook de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 pleitten voor verduurzaming. Daarbij zal de sector niet aan een sanering ontkomen, meent Eric Smaling van de SP. Volgens Rik Grashoff van GroenLinks moet de overheid wel steun geven bij een geleidelijke inkrimping.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden