Dijkhuizen dankt transfer aan statistieken

Eigenaar Brentford FC kijkt anders naar voetbal: cijfermatige modellen bepalen zijn keuzes

MATTHIJS KEUNING

Toen Brentford FC op zoek naar een nieuwe trainer de statistieken eens bekeek, viel het oog op de coach van een klein clubje uit Rotterdam. Marinus Dijkhuizen was een jaar eerder nog met Excelsior gepromoveerd naar de eredivisie en speelde zich dit jaar betrekkelijk simpel veilig, ondanks het kleinste budget van de competitie.

En dus tekende de 43-jarige trainer gisteren een contract in West-Londen, samen met assistent-trainer Roy Hendriksen die overkomt van NEC. Het duo gaat bij de club uit de Championship (tweede niveau) aan de slag met een op statistieken gebaseerd beleid, uitgestippeld door eigenaar Matthew Benham.

Die koers bewees dit seizoen al zijn waarde in Denemarken, waar FC Midtjylland met Benham als mede-eigenaar voor het eerst in de historie landskampioen werd. Vooral het analyseren van de positie en effectiviteit van schoten in het zestienmetergebied en het instuderen van standaardsituaties maakte in Denemarken het verschil.

Benham kijkt anders naar voetbal en dat is direct een van de redenen dat hij rijk werd met wedden op wedstrijden. In plaats van te gokken, ontwikkelde hij modellen die de kansen van bepaalde teams moesten voorspellen.

Wie aan Benham vraagt of zijn ploeg kan promoveren krijgt dan ook geen gevoelsmatig verhaal met mitsen en maren te horen, maar een keurig percentage, vertelde technisch directeur Rasmus Ankersen onlangs in The Guardian. 42,3 procent kans had Brentford volgens Benham vorig jaar om te promoveren naar het tweede niveau - en het lukte.

Dit seizoen speelde Brentford tot verbazing van velen lang mee om direct nóg een keer te promoveren, en daarmee voor het eerst sinds 1946 de Premier League te bereiken. Uiteindelijk eindigde de ploeg als vijfde en verloor het in de eerste ronde van de play-offs van Middlesbrough.

Verbijsterd werd dan ook gereageerd toen de club in februari bekendmaakte na dit seizoen niet verder te gaan met trainer Mark Warburton, die Brentford uit de grijze middenmoot van League One binnen een jaar bijna naar de Premier League bracht. Warburton paste volgens Benham niet in de langetermijnplannen van de club.

Met Dijkhuizen kiest Brentford voor een vrij onervaren coach die voor Excelsior alleen trainer was bij VV De Meern en VV Montfoort. "We willen in alle opzichten een innovatieve club zijn en het is belangrijk om een trainer te hebben die daarin meedenkt", zei Benham.

Dijkhuizen kijkt uit naar zijn tweede bezoek aan het knusse Griffin Park. "Ik ben vorig jaar al eens met mijn vader en broer naar een wedstrijd geweest. Toen stond ik op de staantribune achter het doel en was ik positief verrast door de kwaliteit van het voetbal en de sfeer in en rond het stadion. Dit is voetbal op z'n best."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden