Dijkhoffs wijkenplan is onversneden rechts - goed voor het VVD-profiel

null Beeld ANP
Beeld ANP

Klaas Dijkhoff had gisteren twee opgaven: het beleid van Rutte III verdedigen, en zijn partij smoel geven. Hij kwam een heel eind.

Wendelmoet Boersema

Twee troeven had hij klaarliggen. De Tweede Kamer debatteerde gisteren in de Algemene Beschouwingen over het beleid van het kabinet-Rutte III, maar Dijkhoff wist alvast de aandacht te trekken met zijn eerste troef. Geen kabinetsbeleid, maar een plannetje om criminaliteit in probleemwijken dubbel te bestraffen, dat hij ’s ochtends via het AD alvast wereldkundig maakte.

Volgens de VVD’er is de integratie in sommige wijken mislukt. Naar Deens voorbeeld wil Dijkhoff daarom wijken aanwijzen waarin meer dan 50 procent niet-westerse allochtonen wonen, waar de criminaliteit hoog is en het opleidingsniveau laag. Nederlands leren voor kinderen wordt er verplicht. Voor misdaden die in de wijk gepleegd worden, gaan zwaardere straffen gelden.

Dat alles ‘om de mensen daar zo vrij te maken als we allemaal horen te zijn’, aldus Dijkhoff. “Mensen die door een ander klein gehouden worden, moeten we helpen. Het meisje dat haar toekomst uitgestippeld ziet door haar vader, het jongetje dat pas op school, op z’n vierde voor het eerst Nederlands hoort.”

Ronselen

Veel bijval kreeg Dijkhoff niet. Integendeel. Postcode-racisme, oordeelde Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu. De coalitiepartners toonden zich not amused. D66-leider Alexander Pechtold beloofde er ‘vierkant voor te gaan liggen’. “Dat we wijken waar een probleem is met z’n allen gaan problematiseren, dat werp ik verre van me.”

Zijn collega Sybrand Buma (CDA) constateerde dat het plan wringt met de beginselen van het strafrecht. “Dan is ronselen van een onschuldig kind in Amstelveen minder ernstig dan het ronselen van een onschuldig kind in Amsterdam-West. Dat is bizar. Dat slaat helemaal nergens op.” ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers maakte bezwaar tegen het stigmatiseren van groepen. “Je reduceert mensen tot een wijk. Daar dreig ik bijna zelf liberaal van te worden: een mens is toch een individu.”

Voor Dijkhoff zat de politieke winst van zijn voorstel in een andere hoek. Het wijkenplan past naadloos in de lijn van zijn eerdere ‘Klaasverhalen’, zoals zijn blog op de VVD-site heet. Onversneden rechtse plannen, met sterke nadruk op crime fighting en bestrijding van intolerantie. Ook al rammelt de praktische haalbaarheid, Dijkhoff houdt er het profiel van regeringspartij VVD scherp mee.

Dat hij zijn wijkenplan gebruikte als proefballon, om de aandacht af te leiden van de dividendbelasting, zoals Jesse Klaver van GroenLinks suggereerde, is slechts een deel van het verhaal. Hij kreeg ondanks dat genoeg sneren van de oppositie over die gewraakte afschaffing.

Verheffen

De winst zat ook in de bijval die Dijkhoff kreeg uit coalitiekringen voor zijn analyse van de onderliggende problematiek: de haperende integratie en achterstanden bij bepaalde groepen. Zelfs PvdA-leider Lodewijk Asscher kreeg hij mee met zijn uitspraak de mensen in probleemwijken te willen verheffen, een sociaal-democratische term die de PvdA zelf allang niet meer gebruikt.

En dan was er nog die tweede troef: Dijkfhoffs eenjarige dochter Linde. Met de nadruk op haar toekomst, de baan die zij ooit zou kiezen, en het land waarin zij in 2050 zal leven, probeerde Dijkhoff zijn gehoor mee te nemen naar de volgende generatie, voorbij de lastige en soms harde keuzes van het huidige kabinet.

Dat lukte bijna. Want die dividendbelasting, aldus Asscher, bleef niet uit te leggen. “Niet aan uw dochter, of iedere andere dochter.”

Alle stukken over Prinsjesdag 2018 leest u in ons dossier, waaronder

Algemene beschouwingen aan de koffieautomaat

Waar anders dan bij het koffieapparaat bespreken Nederlanders de Miljoenennota? Trouw ging luisteren op de beurs, in de supermarkt en in een lerarenkamer.

Dijkhoff trapt op de rem: niet ‘als een malle’ geld uitgeven aan het klimaat

De VVD waarschuwt voor overhaaste maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Klaas Dijkhoff, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer, wil niet dat Nederland ‘als een malle’ geld gaat uitgeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden