Wachtgelddiscussie

Dijkhoff ziet toch maar af van zijn wachtgeld na ophef over reiskostenvergoeding

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet af van wachtgeld.Beeld ANP

Klaas Dijkhoff ziet af van zijn wachtgeld. De VVD-fractievoorzitter houdt vol dat hij er recht op heeft, maar is opnieuw in opspraak gekomen door een ten onrechte ontvangen reiskostenvergoeding. “Stom”, zegt hij zelf over zijn handelwijze.

Formeel staat Klaas Dijkhoff nog steeds in zijn recht, maar ook de VVD-fractievoorzitter moet gehoorzamen aan de ijzeren wet van de publieke opinie. Dijkhoff ziet alsnog af van zijn wachtgeld.

Hij kwam gisteren opnieuw in ­opspraak door een ten onrechte ontvangen reiskostenvergoeding van 4900 euro per jaar. HP De Tijd ontdekte dat de tweede man van de VVD dit bedrag krijgt, terwijl hij een auto met chauffeur heeft, betaald door z’n eigen fractie. “Een stomme fout”, zegt hij. Hij betaalt het terug.

Vorige week moest Dijkhoff zich al verantwoorden voor zijn wachtgeldregeling. Hij ontvangt een bedrag van 37.000 euro per jaar omdat hij in het vorige kabinet staatssecretaris van asiel en migratie was, en korte tijd minister van defensie.

Wachtgeld incasseren terwijl je meteen een nieuwe goedbetaalde baan hebt, is niet in de geest van de regeling, vinden critici. Toch kreeg Dijkhoff steun van onder meer premier Rutte. Volgens Dijkhoff is het geld onderdeel van de arbeidsvoorwaarden voor bewindspersonen, maar hij besloot toch “zijn mening opzij te zetten”, zegt hij in een verklaring op ­Facebook. Hij wil “dat in deze discussie onze fractie op inhoud het debat moet kunnen voeren zonder iedere keer aangesproken te worden op mijn persoonlijk keuze”. Volgens de wet kan iemand nu alleen geheel afzien van wachtgeld en niet halverwege de periode van drie jaar. Dijkhoff zint op een manier om geld dat hij vanaf nu krijgt, toch terug te storten.

Premier Rutte graaft op dit moment nog in zijn geheugen of hij destijds heeft afgezien van wachtgeld toen hij na zijn staatssecretariaat in de Kamer kwam. Twee oud-bewindslieden uit vorige Rutte-kabinetten, PvdA’ers Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen, zagen wel vrijwillig af van wachtgeld. Gisteren besloot ook VVD-Kamerlid Arne Weverling verder af te zien van wachtgeld, dat hij ontving voor een wethouderschap. Vorige week nam GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks ook die stap. Het lijkt erop dat de maatschappelijke tolerantie voor dergelijke regelingen afneemt. Het kabinet wil de regeling aanpassen en er komt een (anoniem) register van wachtgeldontvangers. 

Lees ook:
Terug van weggeweest op het Binnenhof: de immer gevoelige wachtgelddiscussie

VVD’er Klaas Dijkhoff houdt vast aan zijn wachtgeld, Isabelle Diks (GroenLinks) zet de regeling onder druk van haar partij stop. De hypergevoelige kwestie is terug op het Binnenhof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden