Analyse

Dijkhoff zet het klimaatoverleg op scherp

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op felle toon waarschuwt VVD-fractievoorzitter Dijkhoff tegen dure milieumaatregelen. Dat mag zolang er geen definitief klimaatakkoord is, maar de sfeer in de coalitie bederven kan gevaarlijk zijn.

Jelle Brandsma

Premier Mark Rutte hield begin december op de klimaattop in Katowice een vurig pleidooi voor klimaatmaatregelen. Maar laat niemand denken dat zijn VVD een groene partij is geworden. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff brengt de partij weer in balans: hij wil niet alle maatregelen van het concept-klimaatakkoord uitvoeren, zei hij zaterdag in De Telegraaf. Hij wil eerst kijken of de burger dat wel kan betalen.

In het interview toont Dijkhoff zich halsstarrig over klimaatmaatregelen. Hij haalt uit naar D66 en ChristenUnie, die in zijn ogen ‘een lichtend voorbeeld’ van Nederland willen maken. “Als Jesse Klaver van GroenLinks op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten (D66) is dat nu ook aan het doen. Hij is aan het drammen, ja.”

D66-fractievoorzitter Jetten liet vanochtend weten dat hij de uitlatingen van Dijkhoff ‘niet zo serieus’ neemt en er vanuit gaat dat de VVD zich aan de afspraken houdt. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zei: “Ik gun Dijkhoff zijn oneliner.” Hij wees de VVD’er erop dat er een klimaatakkoord moet komen, zoals afgesproken in het regeerakkoord.

Niet voor niets een ‘concept’

Drie weken geleden bracht het kabinet een ‘ontwerp van een klimaatakkoord’ naar buiten. Dat bevat honderden potentiële maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, variërend van isolatie van woningen en subsidie voor elektrische auto's tot belasting op vliegreizen. Het is opgesteld in samenspraak met een reeks maatschappelijke organisaties.

Het heet niet voor niets een ‘concept-klimaatakkoord’. Premier Rutte zei bij de presentatie dat het moet ‘trechteren naar een politiek besluit’ en een echt akkoord. Er liggen voorstellen op tafel waaraan nog gesleuteld kan worden voordat het een definitief akkoord wordt. Terwijl D66 suggereert dat dit een mooi begin is en het nog wel wat ambitieuzer kan, speurt de VVD naar mogelijkheden om de maatregelen die er in staan af te zwakken.

Dijkhoff zoekt ook duidelijk aansluiting bij CDA-leider Sybrand Buma. Die waarschuwt al maanden dat er draagvlak bij de burger moet zijn voor klimaatmaatregelen. Hij zei in september in Trouw: “Ik maak me zorgen hoe het klimaatproject in de samenleving valt. Het moet niet zo worden dat de Teslarijder even aan de Opelrijder gaat vertellen hoe hij moet leven. Er wordt soms vergeten dat we deze grote opdracht met z’n állen moeten gaan doen.” De VVD heeft tot nu toe vaak geopperd dat vergroening ook de economie kansen biedt. De liberalen straalden optimisme uit: dit gaan wij fiksen. Dijkhoff neemt nu de rol van Buma even over en trekt aan de handrem: “De burger zal ik nooit laten vallen. Je kunt mensen niet in een Tesla pesten.”

In afwachting van de doorrekening van de voorstellen zit het kabinet in een tussenfase. Waarschijnlijk in maart wordt duidelijk hoe het staat met het milieueffect en de kosten van de voorlopige plannen die het kabinet in december formuleerde. Dan moeten er echt keuzes worden gemaakt. Ondertussen kan Dijkhoff zijn opvatting naar voren brengen, maar de sfeer bederven in de coalitie kan gevaarlijk zijn. De VVD is in ieder geval gebonden aan de afspraken uit het regeerakkoord. Daar staat dat er ‘een ambitieus klimaatbeleid’ moet komen dat de uitstoot van kooldioxide in 2030 met minimaal 49 procent vermindert.

Lees ook:

Het gevecht om de klimaatrekening begint nu pas

analyse - ‘Draagvlak’ was het kernwoord bij de presentatie van het concept-klimaatakkoord. De echt pijnlijke keuzes komen straks pas.

Klaas Dijkhoff: De vaccinatiediscussie is volkomen verzwartepiet

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft de ondankbare taak om een eigen smoel te geven aan de grootste regeringsfractie. Het leverde hem dit jaar veel kritiek op. Hij zou wat al te scheutig zijn met losse flodders in het publieke debat. Hij ligt er niet van wakker, zegt hij in dit interview.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden