update

Dijkhoff: Uitgezette Armeense moeder wilde zelf alleen vertrekken

Staatssecretaris Dijkhoff van veiligheid en justitie:
Staatssecretaris Dijkhoff van veiligheid en justitie: "De moeder heeft gezegd dat ze weet waar de kinderen zijn. Wij staan op elk moment klaar om te zorgen dat moeder en kinderen zo snel mogelijk kunnen worden herenigd in Armenië".Beeld ANP

Armina Hambartsjumian, de moeder van de in Nederland opgegroeide kinderen Howick (12) en Lili (11) is vandaag op het vliegtuig naar Armenië gezet. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de moeder zelf "de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken''.

Redactie

D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers kunnen zich "goed voorstellen dat heel veel mensen zich zorgen maken'' om de uitzetting van de vrouw zonder haar kinderen.

Defence for Children noemt de uitzetting afschuwelijk. "Deze situatie hebben we nog nooit eerder meegemaakt: een moeder uitzetten terwijl de kinderen nog in Nederland zijn.'' Haar kinderen waren uit logeren op het moment dat zij werd opgepakt om uitgezet te worden. Ze wil niet zeggen waar de kinderen - die nooit eerder in Armenië zijn geweest - op dit moment verblijven.

Onmenselijk

Kinderombudsman Margrite Kalverboer noemde de uitzetting verschrikkelijk nieuws. "Een enigszins beschaafd land doet dit niet." Ze onderzoekt welke stappen ze gaat ondernemen. Ook wil ze dat het kinderpardon op de schop gaat om kinderen een eerlijke kans te geven.

Asieladvocaat Leonie Sinoo heeft sterke twijfels of de uitzetting juridisch wel in orde was: "De uitzetting van de moeder zal zijn gebeurd omdat de kinderen verstopt waren. Maar er is al vaker door het Europese hof bepaald dat gezinnen niet gescheiden mogen worden, vanuit het recht op gezinsleven; het is schadelijk voor kinderen. Je moet gezinnen bij elkaar proberen te houden, ook al proberen ze hun uitzetting te frustreren.”

Hoe het met de kinderen verder moet is ook voor Sinoo niet duidelijk. "Ik ben al twintig jaar advocaat en heb nog nooit eerder een gescheiden uitzetting gezien."

De kinderen zullen nu onder toezicht gesteld worden in een pleeggezin, verwacht Sinoo. "Ze hebben stress en spanning ervaren, deze omstandigheden moeten worden bekeken en dan komt toch jeugdzorg om de hoek kijken. Ze hebben ondergedoken gezeten en zijn nu dusdanig van slag, dat je ze niet met goed fatsoen in een vliegtuig kan zetten.”

Moeder 'wilde alleen vertrekken'

Maar volgens verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de moeder zelf "helaas de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken''.

"Dit is een heel vervelende situatie", aldus Dijkhoff. "De Armeense vrouw in kwestie heeft meerdere procedures gevoerd om in Nederland te blijven. Al deze aanvragen zijn afgewezen, waarbij haar telkens is gezegd dat haar verblijf in Nederland niet rechtmatig is en dat zij Nederland dient te verlaten. In 2009 viel dit besluit voor het eerst. Dit is keer op keer door rechtbanken beoordeeld en in orde bevonden. Afgelopen vrijdag nog oordeelde de rechter dat de Armeense autoriteiten de identiteit van de betrokken mevrouw hebben vastgesteld en dat de uitzetting kon doorgaan.''

Dijkhoff noemt de situatie "ook voor de kinderen uiteraard ingrijpend". De gevolgen van een vertrek zonder haar kinderen zijn volgens de staatssecretaris uitvoerig met de Armeense vrouw besproken. "De moeder heeft gezegd dat ze weet waar de kinderen zijn. Wij staan op elk moment klaar om te zorgen dat moeder en kinderen zo snel mogelijk kunnen worden herenigd in Armenië.''

Formatiethema

D66 en ChristenUnie willen dat gezinnen als dat van Howick en Lili niet langer zo streng worden gehouden aan de eis dat ze aan hun terugkeer naar hun land van herkomst meewerken als de afgelopen jaren gebeurde. Door dat strenge beleid mochten maar heel weinig in Nederland opgegroeide kinderen van asielzoekers hier blijven.

 Alexander Pechtold (D66) luistert naar kinderen uit Amersfoort die vorige week demonstreerden voor hun klasgenoten Lili en Howick. Beeld Phil Nijhuis
Alexander Pechtold (D66) luistert naar kinderen uit Amersfoort die vorige week demonstreerden voor hun klasgenoten Lili en Howick.Beeld Phil Nijhuis

CDA en VVD, de partijen waarmee D66 en CU onderhandelen over een nieuw kabinet, voelen niets voor versoepeling. Waarschijnlijk om de twee beoogde coalitiepartners niet in de gordijnen te jagen hielden Pechtold en Segers zich maandag zo veel mogelijk op de vlakte. Ze willen het beleid veranderen, maar 'daarover praten we binnen'.

Honderden mensen, onder wie veel klasgenootjes van Howick (12) en Lili (11), hebben de afgelopen dagen actiegevoerd tegen de uitzetting van de twee kinderen en hun moeder. De demonstranten hoopten dat staatssecretaris Dijkhoff gebruik zou maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning zou geven. Die hoop bleek ijdel.

Howick en Lili zijn nog in Nederland. Ze logeren op een adres dat de moeder, die in een uitzetcentrum zat, niet wilde prijsgeven. Als het lukt om contact met de kinderen te krijgen, willen juristen van Defence for Children gaan bekijken hoe ze de kinderen en hun moeder kunnen helpen.

Lees verder:

Debat over kinderpardon laait op door uitzetting Armeense moeder

Voor ruimer pardon is het wachten op regeerakkoord

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden