Dijkhoff sluit verdere gedwongen noodopvang vluchtelingen niet uit

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Het is niet uitgesloten dat ook andere gemeenten worden gedwongen tot noodopvang van vluchtelingen. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff vandaag, nadat hij gisteren het dorp Oranje had verplicht 700 vluchtelingen extra op te nemen.

"Ik probeer het tot een minimum te beperken. Ik ben er ook al niet blij mee dat ik het gisteren heb moeten doen. Het alternatief was nog vervelender'', aldus Dijkhoff. "Er komt een moment dat je moet kiezen, zei de bewindsman. Anders hadden er mensen buiten moeten slapen. "Het stelt ons wel op de proef.''

Gisteren ontstond chaos in het Drenthse dorp Oranje nadat Dijkhoff bekendmaakte het aantal van 700 asielzoekers in het dorp te verdubbelen. Daarmee verbrak de staatssecretaris de afspraak die eerder met het dorp waren gemaakt.

Dijkhoff kwam gisteravond uitleg geven in Oranje maar dat liep uit de hand. Boze inwoners probeerden te verhinderen dat de staatssecretaris met zijn auto wegreed. Ze blokkeerden de weg, waarna de auto omkeerde om een andere route te nemen.

Dijkhoff kreeg felle kritiek van de gemeente en provincie om zijn besluit. "Vanuit mijn rol zie ik toe op de kwaliteit van het openbaar bestuur. Wat hier gebeurt, is niet te begrijpen en draagt zeer zeker niet bij aan draagvlak en bereidheid onder inwoners om asielzoekers op te vangen", zei commissaris van de Koning Jacques Tichelaar gisteren. "Oranje vangt met hulp van inwoners, verenigingen en ondernemers al meer asielzoekers op dan te dragen is in dit dorp."

Bewoners stonden gisteravond bij de toegang naar het vakantiepark in Oranje waar asielzoekers worden opgevangen. Beeld ANP
Bewoners stonden gisteravond bij de toegang naar het vakantiepark in Oranje waar asielzoekers worden opgevangen.Beeld ANP

Veel opvang nodig
Dijkhoff zegt te begrijpen dat de inwoners van Oranje schrokken, hij betreurt het ook dat een vrouw ten val kwam nadat zij had geprobeerd hem tegen te houden toen hij wilde wegrijden.

Volgens hem is het de bedoeling dat het aantal asielzoekers in Oranje weer snel wordt teruggebracht naar het aantal van zevenhonderd. Er zijn op dit moment iets meer dan honderd extra vluchtelingen naar Oranje gestuurd. De staatssecretaris wil voorkomen dat er nog meer mensen heengaan, maar kan het niet beloven.

Volgens Dijkhoff heeft het kabinet de afgelopen weken juist geprobeerd het afdwingen van noodopvang te voorkomen. Na dit besluit voor Oranje kwamen er nauwelijks reacties van burgemeesters die zeiden dat het bij hen had gekund, aldus de staatssecretaris. "Bij deze aantallen hebben we veel opvang nodig.''

Hij wijst er ook op dat het nodig is dat vluchtelingen uit de noodopvang doorstromen naar de normale opvang. Hij geeft aan dat 13.000 mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning die nu in asielzoekerscentra zijn, eigenlijk door gemeenten moeten worden gehuisvest. Wij hebben de verantwoordelijkheid om ze onderdak te bieden, aldus Dijkhoff. "We moeten in goed overleg tot betere oplossingen komen''.

Zelfstandig organiseren
PvdA-leider Diederik Samsom liet eerder vandaag weten dat gemeenten volgens hem zelfstandig de opname van kleine groepen asielzoekers moeten kunnen organiseren. Ook moet de opvang kleinschaliger.

Het kabinet moet volgens hem vandaag nog in overleg treden met de 32 grootste gemeenten (G32) van het land over de opvang van asielzoekers, zei hij vanochtend tegen de NOS. Hij vindt dat gemeenten niet meer moeten worden "overvallen'' met grote aantallen vluchtelingen, zoals in Oranje.

Grens in zicht
Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is de grens in zicht van wat Nederland 'zowel fysiek als maatschappelijk' aankan bij de opvang van vluchtelingen. Volgens Zijlstra moet de instroom van vluchtelingen zo vlug mogelijk beperkt worden.

"Blijkbaar is de nood zo hoog dat staatssecretaris Dijkhoff dit heeft moeten besluiten, om te voorkomen dat mensen op straat gaan zwerven en overlast veroorzaken. Reden temeer om alles op alles te zetten om de instroom in te dammen", aldus de minister.

Vicepremier Lodewijk Asscher verzekert dat Nederland door zal gaan met de opvang van vluchtelingen. Zolang het geweld in Syrië niet is gestopt en de opvang in de regio niet op orde is, zal Nederland vluchtelingen moeten blijven opvangen, aldus Asscher. Het kabinet heeft volgens hem de morele verplichting om mensen die op de vlucht zijn voor geweld in Syrië hier in Nederland niet op staat laten te slapen. "Hoe groot de woede en de frustratie ook zijn, laten we als land het hoofd koel houden, laten we wel de redelijkheid vasthouden en ons blijven verplaatsen in de ander.''

De Tweede Kamer praat volgende week woensdag met Dijkhoff en premier Mark Rutte over de vluchtelingenproblematiek. Er was vandaag al geklaagd over de onzichtbaarheid van Rutte in deze rumoerige tijd. De minister-president is op handelsmissie naar de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden