Dijkhoff haalt uit naar kardinaal Eijk: 'Monseigneur Eijk, ik schrijf mij uit bij uw kerk. Uit liefde'
Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, haalt hard uit naar kardinaal Wim Eijk. In een open brief schrijft Dijkhoff dat Eijk ‘zelf vakkundig’ mensen de katholieke kerk ‘uitgejaagd’ heeft.
“U en uw kerk, die eens de mijne was, heeft zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in het verjagen van veel goed, liefhebbend en sociaal volk.”
Mijn open brief aan monseigneur Eijk waarin ik uitleg waarom ik mij definitief uitschrijf uit zijn kerk. Dat doe ik uit liefde.
— Klaas Dijkhoff (@dijkhoff) 17 september 2018
👉 https://t.co/zNithByPQd pic.twitter.com/VgmFl7a4U6
Aanleiding voor deze open brief is een interview dat Eijk enkele dagen geleden gaf aan de Gelderlander. Daarin zegt de aartsbisschop van Utrecht, de hoogste rooms-katholieke geestelijke van het land, dat hij de VVD’er een ‘kleinzielige hyperindividualist’ vindt. Eijk neemt het Dijkhoff kwalijk dat hij het geloof zou willen terugdringen tot achter de voordeur.
Bovendien heeft de VVD’er, volgens Eijk, op een partijcongres gezegd: “We kunnen de kerken niet verbieden, maar het is goed dat ze geleerd hebben een toontje lager te zingen.”
Verkeerd gevallen
Het interview is volstrekt verkeerd gevallen bij de VVD’er. Dijkhoff, een Brabander, is katholiek opgevoed. Ten eerste bestrijdt hij de woorden van Eijk. Dijkhoff sprak over ‘willen’, niet over ‘kunnen verbieden’. In de brief aan Eijk schrijft hij dat hem dit een wezenlijk verschil lijkt, ‘maar soit, dat u als geestelijke zaken niet zo letterlijk neemt, beschouw ik maar als vooruitgang’.
Wat Dijkhoff vooral stoort is de negatieve toon van Eijk, ‘de afkeer, de bitterheid en de trappen na zonder zelfreflectie die ik in uw woorden proef’. Over de leegloop in de kerken: “Waarom zouden die mensen toch niet meer komen? Heeft dat wellicht te maken met uw opstelling?(...) Dat mensen meer behoefte hebben aan een kerk die genade en liefde vooropstelt?”
Dijkhoff heeft de katholieke kerk nooit officieel verlaten. Nu schrijft hij aan Eijk: “U heeft het irrationele verzet tegen me officieel uitschrijven gebroken(...) ik zal definitief niet terugkeren.”