Dijkhoff: ‘De kans is nihil dat wij het Klimaatakkoord zullen uitvoeren’

Klaas Dijkhoff (VVD) in de Tweede Kamer Beeld ANP
Klaas Dijkhoff (VVD) in de Tweede KamerBeeld ANP

De VVD zet grote vraagtekens bij het drie weken geleden gepresenteerde klimaatakkoord. Volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff  is de kans ‘nihil’ dat hij de grote hoeveelheid ingrijpende milieumaatregelen uit het akkoord allemaal gaat uitvoeren. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Een vliegtaks, een hogere benzineprijs, hogere parkeertarieven voor benzineauto’s, een mogelijk verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto’s in 2030, dure warmtepompen. Het op 21 december gepresenteerde klimaatakkoord omvat 600 maatregelen om in 2030 de helft minder CO2 te gaan uitstoten in Nederland. Maar Dijkhoff noemt het akkoord in De Telegraaf  ‘een polderproduct. Een polderpoging’. “D66 heeft al voordat het akkoord er was gezegd: het kabinet moet het gewoon uitvoeren. Nou dat ga ik niet doen. Ík heb geen akkoord! Er hebben mensen een akkoord met zichzelf gesloten en dat hebben ze aan de politiek overhandigd. Het zijn adviezen. Het werk begint voor mij pas nu.”

Volgens Dijkhoff zijn ‘gewone mensen’ niet genoeg gehoord aan de zogenoemde klimaattafels waar diverse belangengroeperingen de plannen bespraken. “Ik maak een groot voorbehoud over hoe ver ik meega in dat polderproduct, als het gaat om de effecten op de portemonnee van gewone mensen. Je kunt mensen toch niet een Tesla in pesten?! Je hebt toch niet ineens een ton op je rekening klaarstaan?”, zegt Dijkhoff in de krant.

Kabinet in gevaar 

Dijkhoff hekelt ook de ‘drammende’ opstelling van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, die in zijn ogen ‘een lichtend voorbeeld’ van Nederland willen maken. “Als Jesse Klaver van GroenLinks op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten (D66) is dat nu ook aan het doen. Hij is nu aan het drammen, ja.”

De standpunten in de regeringscoalitie VVD-CDA-D66-CU liggen ‘behoorlijk uit elkaar’, aldus de liberaal. “Dat wordt nog pittig.” Daarbij zou ook het kabinet in gevaar kunnen komen. “Niemand in Nederland wordt er beter van als er een kabinet valt”, zegt Dijkhoff. “Maar als het alternatief wordt dat ik óf het kabinet óf de burger moet laten vallen: de burger zal ik nooit laten vallen. Ik denk dus dat het daarom ook verstandig is als alle vier partijen ervoor zorgen dat dat niet gebeurt en kabinet en coalitie stabiel blijven.”

Jetten: ‘Dijkhoff, hou je aan je afspraak’

D66-leider Rob Jetten ziet in de uitspraken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff over het klimaatakkoord “politieke profileringsdrang in campagnetijd” die hij “niet zo serieus” kan nemen.

De D66-voorman wil de VVD aan de afspraken van het regeerakkoord houden. “De aanpak van de klimaatcrisis gaat over de toekomst van onze kinderen. Daarom heb ik afspraken met de heer Dijkhoff. Halvering van de uitstoot in 2030 en een eerlijke verdeling van de lasten. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord”, aldus Jetten.

In maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten die daarna de Eerste Kamer kiezen. Volgens peilingen is de kans groot dat het kabinet dan zijn meerderheid van een zetel dan verliest. Tijdens de campagne zal klimaat een belangrijk thema zijn. Rechtse oppositiepartijen vinden het klimaatbeleid van het kabinet overdreven en veel te duur, terwijl linkse oppositiepartijen juist een ambitieuzer klimaatbeleid wensen.

Meer dan honderd partijen van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties hebben bijna een jaar onderhandeld aan zogenoemde klimaattafels over plannen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Vorige maand presenteerden ze hun voorstellen. Na de presentatie zei premier Mark Rutte te verwachten dat het kabinet weinig reden heeft om de voorstellen naast zich neer te leggen. Maar de doorrekening ervan moet volgens hem aantonen of ze haalbaar zijn.

Lees ook: 

Klaas Dijkhoff: ‘De vaccinatiediscussie is volkomen verzwartepiet’

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft de ondankbare taak om een eigen geluid te geven aan de grootste regeringsfractie. Het leverde hem dit jaar veel kritiek op. Hij zou wat al te scheutig zijn met losse flodders in het publieke debat. 

Wat staat er nu eigenlijk allemaal in dat klimaatakkoord?

Duurzamer wonen, reizen en werken is het doel, dat wisten we al. Deze punten uit het Klimaatakkoord vallen het meeste op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden