Dijkhoff: Burgemeester van Weert hielp Syriërs juist niet

null Beeld ANP
Beeld ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) is het duidelijk oneens met burgemeester Jos Heijmans van Weert, die een Syrische moeder met vier kinderen hielp met 'onderduiken' om te voorkomen dat de vijf terug moeten naar Duitsland.

In de Tweede Kamer klonk Dijkhoff vanmiddag geërgerd. 'We verschillen van mening en dan druk ik me eufemistisch uit', aldus de bewindsman. Dijkhoff vindt dat de burgemeester de uitvoering van de wet in de weg loopt.

Het Syrische gezin uit een asielzoekerscentrum in Weert werd begin mei met medeweten van burgemeester Heijmans verstopt voor de Dienst Terugkeer en Vertrek. De moeder had zich volgens berichten in de media al in Duitsland officieel aangemeld en volgens internationale verdragen had ze daar moeten blijven. Haar 18-jarige broer had zich in Nederland voor het eerst laten registreren, waardoor hij hier kon blijven. Het uit elkaar halen van de familie zou volgens Heijmans dramatisch zijn, aangezien de broer de vaderrol zou vervullen.

Staatssecretaris Dijkhoff zei te vrezen dat het gezin niet geholpen is met de actie van Heijmans doordat het nu langer in onzekerheid verkeert en later aan integratie in West-Europa kan beginnen.

De commissaris van de Koning in Limburg moet nu met een feitenrelaas komen over hoe de vork precies in de steel zit, wat de gevolgen zijn en of Heijmans erop moet worden aangesproken.

D66-leider Alexander Pechtold hekelde de behandeling van de kwestie dinsdag in de Kamer, omdat de burgemeester, een partijgenoot, zich er niet kon verdedigen en er nog onvoldoende duidelijkheid over de kwestie bestaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden