Dijkhoff belaagd na extra asielzoekers voor Drenthe

Boze bewoners blokkeren de weg naar het vakantiepark Oranje waar asielzoekers worden opgevangen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de gemeente Midden-Drenthe opgedragen 700 asielzoekers extra te huisvesten. Beeld ANP
Boze bewoners blokkeren de weg naar het vakantiepark Oranje waar asielzoekers worden opgevangen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de gemeente Midden-Drenthe opgedragen 700 asielzoekers extra te huisvesten.Beeld ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de gemeente Midden-Drenthe opgedragen zevenhonderd asielzoekers extra op te vangen in het dorp Oranje. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar is woedend. De bewoners van Oranje hebben de toegangswegen naar het dorp geblokkeerd, en probeerden eerder vanavond ook te verhinden dat Dijkhoff wegreed.

De gemeente en provincie zijn niet blij dat de bewindsman van asielzaken eerder gemaakte afspraken over de noodopvang aan zijn laars lapt. Commissaris van de Koning Tichelaar noemt het onbegrijpelijk dat het aantal asielzoekers "zonder fatsoenlijk overleg" wordt verdubbeld.

"Vanuit mijn rol zie ik toe op de kwaliteit van het openbaar bestuur. Wat hier gebeurt, is niet te begrijpen en draagt zeer zeker niet bij aan draagvlak en bereidheid onder inwoners om asielzoekers op te vangen", aldus Tichelaar. "Oranje vangt met hulp van inwoners, verenigingen en ondernemers al meer asielzoekers op dan te dragen is in dit dorp."

Volgens de CdK doen gemeenten in Drenthe er al alles aan om onder tijdsdruk zo veel mogelijk opvangplaatsen voor asielzoekers te creëren, en dat met de inwoners goed af te stemmen.

Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad van de Drentse plaats - met ongeveer 150 inwoners - dat er maximaal zevenhonderd asielzoekers zouden opgevangen mogen worden in vakantiepark Speelstad Oranje. Daar komen nu zevenhonderd vluchtelingen bij.

"Dat dit aantal wordt verdubbeld zonder fatsoenlijk overleg is niet te begrijpen. Wij gaan hierover graag in overleg met de staatssecretaris'', zei Tichelaar.

Dijkhoff kwam vanavond uitleg geven in Oranje maar dat liep totaal uit de hand. Boze inwoners probeerden te verhinderen dat de staatssecretaris met zijn auto wegreed. Ze blokkeerden de weg, waarna de auto omkeerde om een andere route te nemen.

Daarna ging een vrouw voor de auto staan om alsnog de auto tegen te houden. Zij werd weggetrokken door een agent, waardoor ze viel. Een woordvoerster van Dijkhoff en de politie hebben dat bevestigd.

Vanavond nog komen in Oranje drie- tot vierhonderd nieuwe asielzoekers aan. Protesterende bewoners hebben de toegangswegen tot het dorp geblokkeerd en houden alle voertuigen tegen. De politie houdt volgens een woordvoerder extra toezicht.

De bewoners zeggen de groep asielzoekers niet te zullen tegenhouden. De bussen waarmee ze aankomen mogen evenwel het dorp niet in. De vluchtelingen voor de noodopvang zullen het laatste stuk moeten lopen naar het azc, lieten de bewoners aan de politie weten.

Delegaties van politie en dorpelingen spraken dinsdagavond laat met elkaar. De politie moet nog kijken of ze akkoord gaat met de aangeboden doorgang.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielzaken. Beeld anp
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielzaken.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden