Dijkhoff: Bankier mag zo veel verdienen als hij wil

Klaas Dijkhoff Beeld ANP
Klaas DijkhoffBeeld ANP

De fractievoorzitter van de VVD vindt dat de overheid zich niet heeft te bemoeien met de beloning van bankdirecteuren.

Banken moeten vrij zijn om bestuurders een zo hoog salaris uit te keren als zij zelf willen. Dat is een zaak van de aandeelhouders en rekeninghouders, en niet van de overheid, zo zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gisteren bij 'WNL op Zondag'.

Mark Rutte dacht er anderhalve week geleden anders over. Omdat een bank in noodgevallen aanklopt bij de overheid, is het volgens de premier geen gewone onderneming. Daarom past een bank ook enige matiging bij de salarissen voor topmensen, aldus Rutte. Minister van financiën Wopke Hoekstra zei ook dat een bank 'geen koekjesfabriek is' en ING er daarom voor moet zorgen dat het publieke vertrouwen in de financiële wereld niet wordt ondermijnd.

In tegenstelling tot Klaas Dijkhoff wil bijna de hele oppositie in de Tweede Kamer - alleen SGP en Forum voor Democratie doen niet mee - juist nu al wettelijke beperkingen stellen aan bankierssalarissen. De minister van financiën moet een veto krijgen bij salarisverhogingen van grote banken die de staat in een financiële crisis niet kan laten omvallen. Daarnaast moet er een einde komen aan de 'sluiproute in de bonuswet' waarbij een deel van het vaste salaris via aandelen wordt uitgekeerd.

Als een bank in de toekomst nog eens bij de overheid aanklopt voor financiële steun, wil Dijkhoff wel dat de topman zijn bonussen en salaris grotendeels terugbetaalt. De bankier zou dan nog een bedrag mogen overhouden dat overeenkomst met het salaris van de minister-president, ongeveer 180.000 euro per jaar.

Gered met 10 miljard

In 2008 ontving ING van de staat een lening van 10 miljard euro om tijdens de financiële crisis niet in de problemen te komen. Inclusief rente betaalde ING de staat overigens wel 13,5 miljard euro terug.

De afgelopen weken ontstond ophef toen het salaris van topman Ralph Hamers van twee naar drie miljoen euro zou stijgen. Inmiddels is ING op dat besluit teruggekomen.

Lees ook:

Reputatie-experts zijn verbijsterd over de gang van zaken rond de salarisverhoging voor topman Ralph Hamers van ING. De bank deed exact hetzelfde als zeven jaar geleden.

ING trok dinsdag de voorgestelde salaris-verhoging van de topman in. Maar dat betekent allerminst dat de moraliteit haar weg naar de bankleiding eindelijk heeft gevonden.

Ook al heeft ING het voorstel voor een salarisverhoging voor bestuursvoorzitter Ralph Hamers ingetrokken, de beloningsregels worden tegen het licht gehouden. Zelfs de VVD meent dat dit tot verandering gaat leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden