Dijkdoorbraak bij web-tv kan niet meer ver weg zijn

Er werd twee weken geleden verlangend naar uitgegeken. LarryPage van Google zou op de Consumer Electronics Show in Las Vegasgroot videonieuws bekend maken. Menig deskundige gokte op eenkleine, goedkope decoder waarmee je digitale tv van het internetmeteen op je tv zou kunnen tonen. Maar Google kwam niet met eenkastje, Page hield het bij een uitbreiding van zijnweb-videodienst, waarop voortaan ook commerciële tv -programma'skunnen worden gedownload. Ook belangrijk bij IPTV (tv via hetinternet-protocol), dat wel.

Vincent Dekker

Maar goed, niets was nog verloren, want de week na 'LasVegas' hield Apple in San Francisco zijn jaarlijksemooie-nieuwe-dingen-show. Dankzij het succes van de muziekspeleriPod wisten velen het zo goed als zeker: Apple zou alsnog hetvideokastje gaan presenteren. Topman Steven Jobs kon inderdaadeen nieuw kastje tonen: een eerste Apple-computer met Intel-chipserin. En daar levert hij ook een video-programma bij. Maar eenbetaalbaar kastje dat je makkelijk tussen je adsl-aansluiting enje tv inzet is ook dat bepaald nog niet.

De tijd was er kennelijk nog niet rijp voor.

Toch denk ik dat Google en Apple niet te lang meer moetenwachten. Anders komen er gegarandeerd kapers op die kust. De tvstaat op het internet namelijk te dringen. Niet gewoon tedringen, maar met een kracht en over zó'n breed front, datdijkdoorbraken weldra onvermijdelijk lijken.

We hoeven daarvoor niet naar Las Vegas of San Francisco.Hilversum is goed genoeg. Vorig jaar werd 31 miljoen keer eentv-programma teruggekeken via de site www.uitzendinggemist.nl,zes keer zo veel als in 2004. Vooral het NOS Journaal, NOS Sporten BNN's Try Before You Die trekken webkijkers. Ook andereBNN-programma's doen het goed. Niet verwonderlijk: jongeren zijnnu eenmaal wat vaker op het internet te vinden. Maar het NOSJournaal, dat is toch al aardig 'u en ik' (jongeren inbegrepen,uiteraard).

We hebben bovendien al een mooi staaltje van web-tv die hetgrote scherm heeft gehaald. VPRO's 3voor12 werd op het web zó'nsucces dat kabelnetten het aan hun digitale extra-pakket hebbentoegevoegd. En nu wil de Programmaraad in Haarlem hetmuziekkanaal zelfs in het analoge standaardpakket.

Nederland is bepaald niet het enige tv-gekke landje dat hetweb als nieuwe videobron heeft ontdekt. We worden dit jaar rechtsingehaald door de Britten, waar BBC 2 binnenkort zijn heleuitzending 'live' op het web zet, en daarna een week langbeschikbaar houdt. Je kunt de uitzendingen ook op je pcdownloaden en via p2p-programma's onbeperkt met vriendenuitwisselen. Maar na een week is het uit met de pret, dan wordtbekijken automatisch onmogelijk gemaakt.

Kortom: voor de liefhebber is er al volop videolol op het net.Alleen: wat jammer toch dat je er voor achter je pc moet kruipenen het op je monitortje op halve grootte moet zien. Kom op,Google en Apple, zet 'm op!

Of is er toevallig nog iemand dichter in de buurt die iets kanverzinnen? In Engeland gaan ze IPTV krijgen van British Telecom,via kastjes van Philips. Doorwerken, heren, daar in Eindhoven.

Of hoeft ook dat al niet meer? It's Logic in Barneveldovernemen is eenvoudiger. Die heeft zijn Lamabox bedacht, voor300 euro (tijdelijk uitverkocht, helaas). Sluit 'm aan opinternet en tv, vraag om 't journaal en de Lama plukt 't van hetweb. Kijken maar! Bravo Barneveld!

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden