Update

Dijk bij Tolbert houdt stand

Het water uit de Marsloot loopt over de dijk de weilanden in aan de noordzijde van de bedreigde polder Tolberter Petten. Beeld anp
Het water uit de Marsloot loopt over de dijk de weilanden in aan de noordzijde van de bedreigde polder Tolberter Petten.Beeld anp

De dijk bij de Tolberter Petten in Groningen lijkt het te houden. Dat meldt een woordvoerder van het waterschap Noorderzijlvest.

ANP/Redactie

De problemen met het hoogwater in de Groningse polder Tolberter Petten lijken daarmee voorbij. De noodverordening is ingetrokken en het gebied is weer vrij toegankelijk. Dat heeft de gemeente Leek gemeld.

Gisteren werden 85 bewoners van de polder vrijwillig geëvacueerd vanwege een dreigende dijkdoorbraak als gevolg van hoogwater.

Het waterpeil in de Malsloot bij Tolbert is langzaam aan het zakken. Het waterschap verwacht dan ook niet dat de situatie nog kritiek zal worden. De dijk is versterkt met zandzakken. 'Tenzij er regen valt, zal de dijk bij de polder het gewoon houden', aldus de woordvoerder.

Intussen blijft de noodverordening van kracht die gisteren werd ingesteld. De meeste inwoners, op enkele veeboeren na, hebben de polder verlaten, aldus de Veiligheidsregio Groningen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden