Digitale Liedboek nu voor halve prijs te projecteren

(TROUW)

Het is voor kerken opeens de helft goedkoper geworden om uit het nieuwe 'Liedboek' te zingen. De uitgever halveert vanaf morgen de prijzen voor het 'beamer-abonnement' van de bundel, die vorig jaar door veel protestantse kerken is ingevoerd. Een kerk met 350 kerkgangers betaalt nu niet langer 800 euro per jaar, maar nog maar 400 euro voor de digitale versie van het gezangenboek met meer dan duizend nummers.

De uitgever besloot tot de maatregel na aanhoudende kritiek in onder meer deze krant van kerkeraden, predikanten en andere gebruikers. Wie op legale wijze liederen uit het nieuwe Liedboek tijdens een kerkdienst wil projecteren met een beamer of ze wil opnemen in een liturgieboekje, moet daarvoor een digitaal abonnement afsluiten. Tekst en bladmuziek kunnen dan van een website worden gedownload. De prijs was voor verschillende kerkelijke gemeenten reden om het boek niet (legaal) te gebruiken.

Een van de grootste critici van de prijs van het digitale liedboek was bestuurslid Freddy Gerkema van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied. Gerkema noemt een halvering van de prijs een 'positief gebaar'. Hij denkt dat twijfelende kerken nu eerder zullen overstappen. "Dit lijken me redelijk bedragen. Bovendien betekent dit dat een gesprek mogelijk is met de uitgever van het liedboek."

Volgens uitgever Nico de Waal betekent de halvering van de kosten niet dat de eerste prijs niet eerlijk was. "Maar we merkten dat er een sfeer ontstond waarbij mensen vonden dat ze het recht hadden om het nieuwe Liedboek niet-legaal te gebruiken. We hopen dat deze maatregel het omgekeerde effect heeft."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden