Digitale kinderlokker zet vooral veel vriendschapsverzoeken uit

Beeld Gemma Pauwels

De moderne kinderlokker trekt geen lange jas aan om kinderen op straat snoepjes aan te bieden, maar opereert vanachter zijn toetsenbord of smartphone. Deze week werden in Koudekerk aan den Rijn en Roermond mannen opgepakt die via sociale media afspraken hadden gemaakt met meisjes. Beiden worden verdacht van zedendelicten.

In deze gevallen kwam het tot een fysieke afspraak, maar dat is lang niet altijd het geval wanneer volwassenen online seksueel getint contact zoeken met minderjarigen, zegt Remco Pijpers van Mijn Kind Online. "Sommigen zijn op zoek naar interactie, zonder dat zij daarbij pedoseksuele gevoelens hebben." Het gaat dan vaak om twintigers, die niet eens zo veel in leeftijd verschillen van hun slachtoffers. "Die proberen kwetsbare tieners zich bloot te laten geven. Het gaat meer om macht en manipulatie dan om seks."

Digitale kinderlokkers, of groomers, zijn op zoek naar kwetsbare, onzekere meisjes. Soms zijn die te herkennen aan interesses of foto's op sociale media, vaker nog vinden ze die door heel veel tieners te benaderen. Pijpers: "De man uit Koudekerk, die nu wordt verdacht van seksueel misbruik van een dertienjarig meisje uit Spijkenisse, had 2733 jonge meisjes in zijn vriendenlijst op Facebook, waar hij zich voordeed als een leeftijdsgenoot. Veel groomers sturen heel veel vriendschapsverzoeken, en hopen dat een meisje er instinkt."

Fases
Als het contact er is, dan zijn digitale kinderlokkers volgens Pijpers 'kampioenen sociale manipulatie'. Volgens Walter van Kleef, landelijk coördinator zedenzaken van de politie, gaat dat manipuleren in fases. "Als ze hun slachtoffer hebben uitgekozen, geven ze hun het gevoel dat ze speciaal zijn. Daarna begint het inpalmen door geheimpjes te delen en te zeggen dat seksuele handelingen heel normaal zijn. Vervolgens isoleren ze een meisje door het tegen haar ouders op te zetten."

Chantage kan ook een middel zijn om een slachtoffer afhankelijk te maken. Als een meisje een seksueel geladen foto of filmpje heeft gestuurd, dan heeft de kinderlokker een middel om haar te dwingen tot verdere intimiteiten.

Het manipuleren van tieners hebben groomers vaak stap voor stap geleerd, zegt Pijpers. "Ze kunnen online heel veel oefenen. Als je de hele dag gesprekken voert, dan leer je precies wat je wel en niet kunt zeggen."

Intieme band
Volgens onderzoeker Martijn Schouwstra van de Universiteit Twente zijn er groomers die zo snel mogelijk (fysiek) contact willen, maar zijn veel digitale kinderlokkers op zoek naar een intieme band met hun slachtoffer. "Daarom geven ze, wanneer het slachtoffer al verliefd is, vaak hun echte leeftijd prijs. Als je je heel anders voordoet dan je werkelijk bent, gaat een deel van de intimiteit verloren."

Politiecoördinator Van Kleef vindt de groomer van tegenwoordig gevaarlijker dan de 'ouderwetse' kinderlokker. "Achter een computer kan iemand veel gesprekken met verschillende potentiële slachtoffers tegelijk voeren, tot hij een keer beet heeft. Het volume maakt het gevaarlijk. En het kan vanuit de luie stoel. Dat verlaagt de drempel."

Praat met je kind over wat het op internet ziet

Twee meisjes werden deze week slachtoffer van een groomer terwijl hun ouders erbij waren. Voor veel ouders komt het als een verrassing wanneer hun kind ten prooi valt aan een groomer, zegt Remco Pijpers van Mijn Kind Online. "Het is belangrijk dat ouders hun kind aanleren te praten over wat ze op internet zien. De goede en de slechte dingen."

En de ouders moeten niet boos of afkeurend reageren wanneer hun dochter verliefd wordt op iemand die zij van internet kent. "Zeg bijvoorbeeld: 'we gunnen het je om verliefd te zijn, maar betrek ons erbij. Is hij net zo verliefd als jij en kunnen we hem ontmoeten?'"

Als een groomer door heeft dat een tiener over hem praat met haar ouders, geeft hij het vaak op.

Rappende loverboy moet twee jaar de gevangenis in
Voor mensenhandel heeft de rechtbank in Middelburg een nu 24-jarige loverboy veroordeeld tot twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Vier jaar geleden zette de man zijn slachtoffer, een vrouw van destijds net achttien, onder druk om in de prostitutie te gaan werken. In de tien maanden dat zij dit vervolgens in Zeeuws-Vlaanderen en België deed, ontving zij meer dan duizend klanten.

Naast ernstige emotionele en psychische schade liep de vrouw een soa op, waardoor zij mogelijk onvruchtbaar blijft. In haar vonnis zegt de rechtbank dat de handelwijze van de loverboy ertoe heeft geleid dat de vrouw 'feitelijk levenslang' heeft gekregen.

Als rapper met enig aanzien heeft de man misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van het slachtoffer, van haar verliefdheid op hem, zegt de rechtbank. Hij heeft haar uitgebuit en haar lichamelijke en geestelijke integriteit miskend. Daarnaast heeft hij prioriteit gegeven aan zijn eigen financieel gewin door het geld dat de vrouw kreeg voornamelijk in eigen zak te steken.

De vrouw wil ruim 121.000 euro schadevergoeding van de man. 50.000 euro hiervan heeft betrekking op de door haar geleden immateriële schade. De overige ruim 71.000 euro betreft haar inkomsten in de prostitutie, geld dat de loverboy voor zichzelf hield. De beide vorderingen zal de vrouw aan de civiele rechter voorleggen.

Vanwege problemen met haar ouders was de vrouw in grote mate afhankelijk geraakt van de loverboy. In een snackbar in Sas van Gent vroeg hij haar in 2011 in bijzijn van een vriend hoe zij erover dacht 'achter het raam te staan'. Twee dagen nadien, toen het tot een breuk met haar ouders was gekomen en zij een dak boven haar hoofd ontbeerde, trok zij bij de man in. De 'deal' die zij sloten hield in dat zij in de prostitutie moest gaan werken. Als zij dit had geweigerd, had zij er alleen voor gestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden