Digitale innovatie ontwikkelt zich veel te weinig in Nederland

Een moeder en kind programmeren een robot tijdens het Weekend van de Wetenschap. Kinderen op jonge leeftijd leren programmeren draagt bij aan digitale innovatie. Beeld anp
Een moeder en kind programmeren een robot tijdens het Weekend van de Wetenschap. Kinderen op jonge leeftijd leren programmeren draagt bij aan digitale innovatie.Beeld anp

Nederland dreigt links en rechts te worden ingehaald op het gebied van digitale innovatie. We doen het nu nog goed, maar hebben de afgelopen jaren veel te weinig gedaan om onze positie te verstevigen, is het harde oordeel van het tijdschrift Harvard Business Review.

Ik geloof heilig in digitale innovatie, gaf minister Kamp vorig jaar aan. Neem de auto's in Nederland: in ons land rijden acht miljoen auto's, terwijl er nooit meer dan een miljoen tegelijk op de weg rijden. "Dat kun je met internet optimaliseren", wist de minister van economische zaken. "Daar is Nederland goed in, in technieken daarvoor verzinnen."

We zijn er nu misschien nog goed in, maar het is maar de vraag hoe lang we die positie kunnen vasthouden.

Ingehaald door Kenia en Nigeria
Het invloedrijke bedrijfseconomisch tijdschrift Harvard Business Review onderzocht in welke landen digitale innovatie zich het snelste ontwikkelt. Er werd gefocust op de vijftig landen waar de drie miljard huidige internetgebruikers wonen en waar de volgende miljard gebruikers vandaan zullen komen.

De landen werden vergeleken op vier punten: aanbod (is er bijvoorbeeld snel internet), vraag (hoe groot is de behoefte aan innovatieve producten), overheidsbeleid (faciliteert de overheid ondernemers) en innovatie (worden er kansen gecreëerd en gegrepen).

Kijk je naar de huidige stand van zaken, dan komt Nederland er nog mooi vanaf. We staan net in de top tien. Maar Harvard Business Review is genadeloos als gekeken wordt naar de ontwikkeling in de afgelopen vijf jaar. Nederland bungelt dan helemaal onderaan de lijst. Zelfs landen als Kenia en Nigeria hebben veel meer vooruitgang geboekt, terwijl wij niet het onderste uit de kan haalden.

Wat te doen?
Ligt dit weer aan onze politici? Niet direct. De Nederlandse overheid heeft digitale innovatie wel gepromoot, aldus het rapport. Minister Kamp beloofde vorig jaar bijvoorbeeld dat hij zou kijken waar wetgeving innovatie belemmert en beloofde eerder al dat dit kabinet niet zou bezuinigen op innovatie.

Wat kan Nederland dan doen? Harvard Business Review heeft wel een paar tips. Stagnerende landen zijn vaak landen met een steeds ouder wordende bevolking. Daar kun je wat aan doen door jong talent uit het buitenland binnen te halen. Boor bovendien markten aan buiten je landsgrenzen, maak een product dat wereldwijd te verkopen is. Of neem een voorbeeld aan vooruitstrevende landen, waar kinderen al op de basisschool leren programmeren.

Kijk bovendien niet alleen naar de overheid, maar neem zelf initiatief, is de boodschap. Als je de slimste ondernemers, wetenschappers en beleidsmedewerkers bij elkaar zet, kun je als stagnerend land je koppositie wellicht weer terugveroveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden