digitale ellende/omgang met je ex

De digitale ellende van Willem Pekelder (Tijd, 22 april) stuitte op veel herkenning. U reageerde ook op het verhaal over harmonieus scheiden van Iris Pronk (30 april), en op de vloerbedekking in de horeca in de rubriek 'uit met Andrea Bosman'.

Batterijinfarct

Mijn tablet heeft kortgeleden een batterij-infarct niet overleefd. Vorige week probeerde ik een nieuwe iPad te installeren, samen met mijn buurman die dat een leuke klus vindt. Na ongeveer drie kwartier moest ik het wachtwoord van dat oude apparaat ophoesten: geen idee. En waarom wil die iPad (hoe weet die trouwens dat ik eerder al een tablet had?) pas werken als ik dat oude wachtwoord geef? Ik kan toch ook op mijn nieuwe fiets fietsen zonder dat ik hem het serienummer van de vorige fiets influister? U voelt hem al aankomen, we moesten helemaal opnieuw beginnen met installeren en ik heb een nieuw e-mailadres en wachtwoord.

F van de Woord, Borne

undefined

Paniekerig

Wel erg paniekerig, het artikel van Willem Pekelder. Ik hoor nogal eens mensen zeggen dat ze geen interesse hebben voor digitale dingen. Dat vind ik een verkeerde benadering, je moet gewoon een beetje bijblijven. Ik ken mensen die zich te veel afzetten, ze maken het zichzelf moeilijk. Ook hebben sommigen er gewoon geen geld voor over. Je moet dan na een tijdje niet vreemd opkijken dat je achter de feiten aanloopt.

W. Kulsdom, Nijverdal

undefined

A1kkovvdPg?

Omdat ik als ict'er bij meerdere bedrijven werkzaam ben, hanteer ik een simpele methode om al die wachtwoorden te onthouden. De oplossing voor mij is zinnen ombouwen tot wachtwoorden. Zo lijkt het wachtwoord 'A1kkovvdPg?' moeilijk te onthouden totdat je weet dat het is afgeleid van de zin 'Al een kist krat of vat van de Phoenix gehad?' Het wachtwoord ontstaat door de eerste letters van elk woord te nemen, rangtelwoorden (en het lidwoord een) om te zetten naar een cijfer, zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter en omdat vaak een bijzonder teken wordt gevraagd een vraagteken te nemen. Met deze methode is een wachtwoord als '3Kkdzo1H!' ook niet moeilijk meer: 'Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek.'

Wolter Zigterman, Lelystad

Echte stem!

Ik wilde voor de zoveelste keer het bezorgadres van de krant wijzigen van huisadres naar adres van onze vakantiebungalow. Helaas: website enige dagen niet bereikbaar, dus de telefoon gegrepen. Na de bekende menu's te hebben doorlopen en een paar minuten wachten, klinkt daar ineens een opgewekte meisjesstem: "Goedemorgen meneer Waterhout, wat kan ik voor u doen?" Een onpersoonlijke klantenservice heeft plotseling een gezicht en een stem gekregen: wat een verademing in dit digitale tijdperk. Omdat het vakantieadres in de computer staat, is de wijziging van bezorging in een ogenblik geregeld en rest de vraag: "Kan ik verder nog iets voor u doen?" Nee, maar onbekende stem, je hebt mij wel een prettige dag bezorgd. Hulde.

P. Waterhout, Middenbeemster

undefined

Remington

Toen ik zo'n 60 jaar geleden achter mijn Remington zat om een stukje te schrijven kon ik niet bevroeden dat ik nu vanaf mijn pc betalingen verricht, e-consult met mijn huisarts aanvraag en verlost ben van het invullen van mijn belastingpapieren. De Belastingdienst heeft het meeste zelf al ingevuld! Ik heb geen Prittstift meer nodig, geen lijmpot en schaar bij het wijzigen van een tekst. Dank zij de 'deleteknop' of 'verwijderen' is alles in een handomdraai gewijzigd.

Langzaam en moeizaam ben ik op mijn oude dag in het computertijdperk beland. Het was een tamelijk harde landing.

Rinus van der Molen, Purmerend

undefined

Steeds beter

Eerst was ik een digibeet, maar langzamerhand gaat het goed. Dankzij een kennis die mij altijd helpt, per telefoon, of in het echt. Wachtwoorden: tot voor kort was ik vaak de wanhoop nabij. Tot ik een jongere tegenkwam met de oplossing. Je hoeft niks te onthouden, je klikt aan 'wachtwoord vergeten' en vraagt een nieuw aan. Geen paniek, maar altijd een veilig en fris nieuw wachtwoord paraat. Dit is het beste wat me op computergebied is overkomen.

Elza van Staaveren, Koog aan de Zaan

undefined

Harmonieus uit elkaar

Mijn ex-echtgenote besloot na 24 jaar huwelijk om haar leven met destijds mijn beste vriend voort te zetten. Voor mij en de kinderen een nare scheiding. Een periode van veel verdriet, maar toch ook bezinning. Enkele jaren was er nauwelijks of geen contact. Een groeiproces volgde, voor mij primair in het belang van de kinderen. Op verjaardagen ontmoeten wij elkaar en praten wat, maar wel met enige terughoudendheid.

Jan Veltman, Baarn

undefined

Is dat alles?

Ook ik dacht na mijn scheiding er goed aan te doen om mijn ex nog regelmatig over de vloer te hebben. Sinterklaas werd samen gevierd, ook met de nieuwe partner erbij. Tot het jaar waarin mijn ex een surprise voor mij moest maken. Ik kreeg een AH-tas met prullaria uit het kerstpakket van het jaar daarvoor, ingepakt in een stuk gaas. Het gedicht was een lofzang op mijn leuke ex.

Mijn dochter, inmiddels 9, keek geschokt en riep 'Is dat alles?'; haar vader daalde op haar ladder van respect. Dat was het moment dat ik besloot om het roer om te gooien... en niet alleen met sinterklaas.

A. Glissenaar, Utrecht

undefined

Gedempte conversatie

Ik ben helemaal voor de revival van gedempt geluid in horecagelegenheden. Misschien kunnen we een actie beginnen via IENS waar men in de recensies expliciet meldt of men in een restaurant of café mensen makkelijk kan verstaan. Overigens kan het ook met andere maatregelen dan vloerbedekking. Ik weet dat ik eens in een restaurant zat waar het ook gedempt was, maar ik zag wel een harde vloer. Wat bleek? De wanden waren gecapitonneerd.

Carolien van Grinsven, Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden