Digitaal overzicht van alle vogels

Waarnemingensite Dutch Birding lanceert maandag een compleet digitaal overzicht van alle vogels die vanaf 1800 tot nu in Nederland zijn gezien én gedocumenteerd. Het gaat om ruim 500 verschillende soorten, ook de hele zeldzame.

Op een wereldwijd totaal van misschien 10.000 lijkt 500 niet zo veel, maar aangezien Europa 700 verschillende vogelsoorten telt, is het een enorm aantal, verzekert Arjan van Egmond, voorzitter van de vrijwilligersorganisatie. Het gaat van de voor veel mensen herkenbare merel tot heel zeldzame gasten, die zijn verdwaald of aangewaaid. Zoals de dwerguilen die de laatste tien jaar vanuit het oosten onze kant op komen. Of de baltimore troepiaal, een slanke zangvogel met zwarte, gele en oranje veren, die normaal alleen in Noord-Amerika voorkomt, maar in 2010 in Alkmaar neerstreek. De kortbekzeekoet was een bijzondere waarneming in 1979, zegt Van Egmond. "Eerdere meldingen dateren van eind 19de eeuw."

De Ross' meeuw, onder meer in 2011 gezien in Zuid-Holland en gefotografeerd door Arnold Meijer (zie boven), was al vanaf het begin het logo van de Dutch Birding Association. "Een bijzonder mooi, noordelijk meeuwtje", zegt Van Egmond. Krijg je die in Nederland voor je lens, dan ben je echt een bofkont.

Nederland ligt op belangrijke vogeltrekroutes, maar dat het aantal zeldzame waarnemingen zo is toegenomen, komt vooral doordat steeds meer mensen vogels kijken én een digitale camera meenemen. Die zeekoeten van eind 19de eeuw zijn gedocumenteerd doordat een verzamelaar een paar jongens wat centen beloofde voor elke aangespoelde vogel die ze naar hem brachten, zegt Van Egmond. "Sowieso begon het inventariseren van vogels vroeger vaak met dode dieren. Ze werden geschoten en opgezet."

Nu telt Nederland volgens de voorzitter van Dutch Birding zo'n 150.000 vogelliefhebbers (het aantal leden van Vogelbescherming) en zeker 10.000 actieve vogelaars.

Met het online zetten van alle informatie zijn twee jaar lang zeker tien vrijwilligers bezig geweest. Die is ook interessant voor wetenschappers omdat waarnemingen iets kunnen zeggen over klimaatverandering of ontwikkelingen in landschap en natuur. Wie zelf nog foto's, geluiden of andere informatie over bepaalde gevallen heeft, kan deze sturen naar info@dutchavifauna.nl, of vanaf 25 augustus aanmelden via de nieuwe site: www.dutchavifauna.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden