Digitaal Nederland iets veiliger na 'Lektober'

©THINKSTOCK

Op vele websites van de overheid zijn de privégegevens van burgers nog lang niet veilig, en ook klanten van webwinkels en escortservices moeten op hun tellen passen. Maar nu de maand Lektober is afgelopen, lijkt digitaal Nederland toch iets veiliger te zijn geworden.

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter en de digitale ICT-krant Webwereld riepen oktober uit tot Lektober in een poging mensen en organisaties bewust te maken van de onveiligheid van vele websites waaraan ze vertrouwelijke gegevens toevertrouwen. Elke dag bracht Webwereld een nieuw lek aan het licht, soms tot en wanhoop van de getroffen instanties, maar nu deze maand voorbij is, kijkt De Winter tevreden terug.

"Internetveiligheid is een serieus onderwerp geworden, een belangrijke maatschappelijke discussie", zegt De Winter. "En met effect: overheden leggen zichzelf minimumstandaarden op en de organisatie achter het Waarborg Thuiswinkelen gaat hogere eisen stellen aan sites die dit keurmerk willen dragen."

Computervredebreuk en afpersing
In totaal kwamen er zo'n 250 meldingen van lekke sites binnen. Elke site die door De Winter en zijn collega's werd gehackt, werd daarvan op de hoogte gesteld. "Ook als we er niet eens over schreven", zegt De Winter, "maar toch waren er geregeld mensen boos. De gemeente Landgraaf bijvoorbeeld, die ons direct aansprakelijk stelde voor eventuele schade, ook al waren we niet eens bij ze in de buurt geweest. Of de vliegschool waarvan we met gemak de gegevens van honderden mensen konden inkijken. Die wilde niet slechts aangifte doen van computervredebreuk, maar ook van afpersing. Maar het probleem is natuurlijk dat deze vliegschool zelf niet goed op de privégegevens van zijn klanten let."

Ook De Winter zelf werd slachtoffer van een hacker, een beveiligingsbedrijf dat hem een lesje wilde leren. "Om me te hacken waren ze trouwens wel vier dagen met drie mensen bezig geweest", aldus De Winter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden