Diggy Dex

'Als mijn zoontje slaapt, pak ik snel een boek'

Welke boeken had u mee tijdens uw vakantie?
"Ik zat met mijn vriendin en mijn zoontje in een huisje in Duitsland, boven Berlijn. Lekker rustig, een beetje Oostblokachtig. Ik had vier boeken meegenomen: 'Vrouw in de schaduw' van Dorinde van Oort, 'Beste vriend' van Robert Vuijsje en twee delen van 'The Hunger Games' van Suzanne Collins."

Allemaal uitgelezen?
"Ik was na anderhalve week al aan de laatste toe. Al moet ik eerlijk zeggen dat die twee boeken van Suzanne Collins wel erg makkelijk weglezen. En dat van Robert Vuijsje ook. Volgens mij is hij nog niet zo oud, dat merk je aan de manier waarop hij schrijft. Als een boek spannend is, lees je sowieso wel door."

Heeft u genoeg tijd om te lezen?
"Sinds ik een kind heb, kom ik er wel iets minder aan toe, denk ik. Je moet dan een beetje slimmer met je tijd omgaan. Als hij een slaapje doet, pak ik snel een boek."

Hoe weet u wat u moet lezen?
"Ik krijg van verschillende kanten tips. Mijn vader is een fervent lezer, mijn vriendin zit bij een leesclub en vrienden wijzen me ook wel eens op iets. Soms check ik de recensies in de krant. Maar meestal stap ik gewoon een boekwinkel binnen, dat is toch het leukste. Vroeger ging ik altijd met mijn vader naar die grote in Utrecht, Broese. Daar konden we wel een hele middag rondkijken."

Zie je in uw leesgedrag terug dat u rapper bent?
"Niet in alles. Ik ben bijvoorbeeld een redelijke geschiedenisfreak. Die serie rond 'De schaduw van de wind' van Carlos Ruiz Zafón vind ik echt heel mooi. Ik heb ook veel biografieën over muzikanten. En als ik romans lees, let ik wel op tekst, maar volgens mij doe ik dat niet extreem meer dan een ander. Het is eigenlijk zelden dat een raptekst van mij direct is terug te voeren naar een roman. Ik heb wel eens een nummer geschreven dat een beetje gaat over mijn visie op religie en dat is gebaseerd op 'Gesprekken met God' van Neale Donald Walsch. Dat las ik vroeger wel eens. Het werk van Drs. P is misschien nog wel het beste met rap te vergelijken. In 'Toenemend feestgedruis' staan heel leuke rijmvondsten. Dat is wel tof omdat hij veel vrijheid neemt, net als rappers doen. 'Tafel' laten rijmen op 'aardbol', bijvoorbeeld. Drs. P, Willem Wilmink, Annie M.G. Schmidt - dat waren natuurlijk vakmensen. Daar kunnen sommige rappers van nu nog een puntje aan zuigen."

Diggy Dex (1980) is een Nederlandse rapper. In het dagelijks leven heet hij Koen Jansen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden