Different wil 'homogevoelens' undercover-journalist verhelpen

Alberto Stegeman. Beeld ANP
Alberto Stegeman.Beeld ANP

Kamerleden zijn opnieuw ongerust over de praktijken bij de orthodox-protestantse instelling Different. Die raakte onlangs in opspraak door hun behandeling van homo's.

Er loopt nog een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar Different. Eerder stelde die vast dat de organisatie niet probeert homoseksuelen te 'genezen'. Nadat VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert geconfronteerd is met undercoverbeelden vanuit de Different-vestiging in Barneveld, trekt zij die conclusie in twijfel.

Voor zijn SBS-programma 'Undercover in Nederland' stuurde Alberto Stegeman iemand die zich voordeed als gelovige homo die van zijn gevoelens afgeholpen wil worden. De hulpverlener, zo laten de opnamen zien, ging in de wens mee. Ook legt de man uit dat de zorgverzekering de sessies vergoedt als de huisarts doorverwijst. Hij raadt aan de echte reden te verzwijgen, omdat huisartsen er niet vanuit gaan dat homoseksualiteit te veranderen is. "Ik zou gewoon zeggen dat ik tegen vragen aanloop op het terrein van identiteit", zegt de hulpverlener.

Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch reageert op de feiten die in de uitzending aan het licht komen. "Het riekt naar oplichterij en kwakzalverij." Hennis-Plasschaert zegt dat alles erop duidt 'dat wel degelijk een soort van genezingstherapie' wordt geboden. Ze roept de minister op te zorgen dat Different wordt aangepakt.

Volgens directeur Henk van Rhee van Tot Heil des Volks, de koepelorganisatie van Different, geeft de hulpverlener in de uitzending de visie van Different niet goed weer. "Misschien is hij meegegaan in de denkrichting van de cliënt, om contact te leggen." Van Rhee vreest dat er in de uitzending is geknipt om een eenzijdig beeld neer te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden