Dieven worden niet rijk van zilverbuit

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Wat bezielde de inbrekers in het Stedelijk Museum Zutphen om negen zilveren topstukken mee te nemen? Voor de waarde van het zilver hadden ze zich de moeite kunnen besparen, zegt directeur Tiana Wilhelm. Als ze de stukken zouden omsmelten, zou dat maar enkele tientallen euro's opleveren.

De (kunst)historische waarde is wel groot. Het gaat volgens het museum om unieke stukken van een grote schoonheid. Maar dat maakt het vrijwel onmogelijk om ze te verhandelen. Ook omdat het museum meteen na de ontdekking van de diefstal foto's en gedetailleerde beschrijvingen van de objecten heeft gegeven aan The Art Loss Register en Interpol.

Ook een optie is dat de dieven handelden in opdracht van een echte liefhebber of verzamelaar die zijn zinnen had gezet op deze voorwerpen. De politie wil hier niet op ingaan.

Hoe de inbrekers in de nacht van dinsdag op woensdag binnen zijn gekomen, wil de politie evenmin zeggen. Politie en beveiligers arriveerden enkele minuten na de inbraak. De dieven waren toen al weg, wel werd inbrekerswerktuig gevonden.

Het Zutphense museum, dat gevestigd is in een deel van een eeuwenoud Dominicaner klooster, staat bekend om zijn waardevolle collectie zilver. De inbrekers hebben vier zogenaamde schuttersketens uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw meegenomen, twee avondmaalsbekers, een mosterdpot, een herinneringsbeker en een pronkbeker.

Van de twee laatste voorwerpen zijn de deksels in het museum achtergebleven. Verder is ook een hedendaags zilveren tafelstuk uit 2000 van de Vereniging Officieren Cavalerie in Zutphen verdwenen. Enkele gestolen stukken waren bruiklenen.

Het museum was gisteren nog gesloten vanwege het politieonderzoek. Vandaag is het publiek weer welkom.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden