Dieuwertje Blok: 'Van die zwarte kleur van Piet moeten we maar eens af'

Dieuwertje Blok, presentator van Het Sinterklaasjournaal, tijdens de presentatie van het Grote Sinterklaasjournaal voorleesboek in 2013. Beeld anp
Dieuwertje Blok, presentator van Het Sinterklaasjournaal, tijdens de presentatie van het Grote Sinterklaasjournaal voorleesboek in 2013.Beeld anp

Dieuwertje Blok wil zo langzamerhand af van de Zwarte Piet. Dat zegt de presentatrice van het Sinterklaasjournaal zaterdag in Letter&Geest, het wekelijkse magazine van Trouw.

"De Pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend. Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was hij een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen."

"Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af." Blackface is een Amerikaanse - racistische - karikatuur van zwarten. Blok beschrijft er de traditionele Zwarte Piet mee.

Het debat over Zwarte Piet laait jaarlijks op, waarbij alle ogen zijn gericht op het Sinterklaasjournaal: hoe zal Piet er dit jaar uitzien? Veel winkels hebben aangegeven met hun Sintversieringen en reclame-materiaal de lijn van het kinderprogramma te volgen. Tot nu toe zijn er nog maar een paar Pieten in beeld geweest. Morgen komt de Sint aan in Nederland, in Meppel.

In 2014 mocht de presentatrice al voor de uitzendingen van het journaal begonnen een dreigbrief ontvangen van, zoals ze zei, "een blanke, boze man, volgens mij". Het debat wordt zo 'agressief en ongenuanceerd' gevoerd, zegt Blok dat ze ervan wakker ligt.

Voor abrupt afschaffen van Zwarte Piet voelt Dieuwertje Blok niet. "Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet."

Ook veel schoolbesturen en gemeenten hebben dit jaar richtlijnen opgesteld, naar aanleiding van kritiek van de Verenigde Naties op het discriminerende karakter van Zwarte Piet. Piet wordt op de meeste scholen ontdaan van stigmatiserende kenmerken als volle lippen en een domme houding, bleek eerder deze week uit een rondgang van Trouw.

Dieuwertje Blok staat morgen in de rubriek 'Ik heb een droom' in het Trouw-magazine Letter & Geest

Still uit het Sinterklaasjournaal vorig jaar: in de slotaflevering verscheen de Piet-Sint Beeld anp
Still uit het Sinterklaasjournaal vorig jaar: in de slotaflevering verscheen de Piet-SintBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden