Diets handige vlekkengids

Diet Groothuis is dichter en probeert haar huis op orde te krijgen - en te houden.

IET GROOTHUIS

Reacties naar stuurnaardiet@gmail.com of www.twitter.com/DietGroothuis

Het is er weer tijd voor barbecues, tuinfeestjes, versfruitparties, vetfestijnen, vlekkenfestivals. Afgelopen weekeinde was het hier glorieus raak met een van mijn lievelingsshirts. Felrood, betrekkelijk nieuw. Plotsklaps bevond zich op borsthoogte een indringende vlek. Afgezien van het feit dat vlekken op favoriete kledingstukken altijd een beetje zeer doen, is de plaats waar ze zich voordoen belangrijk. Borsthoogte is ongeveer het ergste, het valt maximaal op. Na nauwkeurige inspectie concludeer ik: vetvlek. Shirt in de wasmand gegooid. Dom. Ik vergeet het. Onbedoeld draait het mee in 40-gradenwas . Dit komt niet meer goed: vlekverwijdering na een gewone wasbeurt werkt niet. In de kliko ermee.

Omdat vlekken de onaangename eigenschap hebben op de onmogelijkste momenten te verschijnen, juist als je helemaal geen tijd of gelegenheid hebt te googlen naar vlekoplossingen (die trouwens vaak onzin zijn) én om te voorkomen dat jullie garderobes deze zomer dezelfde route afleggen als mijn shirt, hier Diets minivlekkengids.

Haal preventief soda, een pot groene zeep, schoonmaakazijn en wasbenzine in huis. Veel vlekken houden daar niet van. Op feestjes elders heb je die niet bij je, maar deze simpele spullen heeft bijna iedereen in huis.

undefined

Vuistregels:

Handel onmiddellijk. Hoe ouder de vlek, hoe moeilijker te verwijderen. Kom zo mogelijk in actie als de vlek nog nat is.

Niet wrijven! Deppen. Of vlek een tijd (soms paar uur) laten weken.

Na het deppen, weken of spoelen kledingstuk met vlek meteen in handwas of wasmachine wassen.

Bij fijne stoffen het effect van de vlekverwijderaar testen op een onzichtbaar stuk stof.

Aardbeien, bessen, bramen, frambozen, kersen en ander gekleurd fruit veel heet water, eventueel insmeren met vers citroensap en in de zon paar uur laten bleken. Of met tandpasta/afwasmiddel/ weken in karnemelk of melk.

Balpen-/inktvlekken. Verwijderen met tandpasta/wasbenzine/melk. Bij hardnekkige vlekken: alcohol/spiritus/ammonia.

Bloedvlekken. Verwijderen met spuug/melk/spoelen in KOUD water. Als nodig, daarna weken in zout water of sodawater. Geen heet water gebruiken

Chocoladevlekken. Verwijderen met groene zeep/wasbenzine.

Cosmeticavlekken. Deppen met alcohol/insmeren met groene zeep of afwasmiddel /wasbenzine/weken in Biotex of soda

Grasvlekken. Verwijderen met citroensap/ groenezeep/afwasmiddel/spiritus/alcohol of ammonia.

Jamvlekken. Verwijderen met veel heet water, eventueel insmeren met vers citroensap en in de zon paar uur laten bleken. Met tandpasta/afwasmiddel/ weken in karnemelk of melk.

Kauwgom? Nachtje in de vriezer, daarna makkelijk weg te boenen.

Olie- en vetvlekken? Meteen borstelen met heet water. Daarna als nodig insmeren met groene zeep, laten intrekken, wassen.

Rode-wijnvlekken. Witte wijn/bronwater met koolzuur.

Stuifmeel van lelies. Plakbandje met de plakkant er overheen bewegen.

Theevlekken. Afwasmiddel/weken in soda.

Zweetvlekken? Inspuiten met of weken in (water met) schoonmaakazijn/ wassen met soda.

Of uw tuin u vaak teleurstelt, vroegen we vorige week bij de column van Gerbrand Bakker

Eindelijk bloei

De opbrengst van mijn moestuin was al jaren karig. Soms verzuchtte ik: wat gij zaait, zult gij niet oogsten. Twee jaar terug kwam mijn dochter met haar vriend langs ter kennismaking. Hij had in Wageningen gestudeerd en raadde kalk aan. Vorig voorjaar strooide ik dat over de aarde, keurig volgens de voorgeschreven hoeveelheden. Wat later volgden koeienkorrels. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Tevergeefs. Ik oogstte drie volgroeide kroppen andijvie voor één maaltje. Zo nietig waren ze. En taai. Vol goede moed begon ik dit jaar weer. En warempel, er kwam groei in. Inmiddels spinazie, andijvie en sla uit de tuin gegeten. Van de week kwam mijn dochter langs. Ze kon haar ogen niet geloven. De boontjes en wortels stonden er mooi bij, evenals de tuinbonen - een meter hoog en onder de witte bloemetjes - en zelfs de bloemkolen, met bladeren als olifantsoren en in het midden al een mooie witte kern.

De relatie van mijn dochter met die vriend is niet tot bloei gekomen, mijn tuin wel. Ik blijf die vriend zeer waarderen.

Edward Krabbendam

undefined

ik blijf thuis

Een moestuin langs de binnenbermsloot van de Waterlandse Zeedijk kent nauwelijks droogteproblemen. Maar omdat ik absoluut niet tegen het op de voedselrijke humeuze kleigrond niet uit te roeien 'muur' (Stellaria media) kan, trek ik dezelfde conclusie als Gerbrand Bakker: in deze tijd van het jaar blijf ik gewoon in Durgerdam. Wandelen doe ik pas weer in september.

Hennie J.A. Koopman

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden