Dieselauto's op de weg ruim boven uitstootnorm

Een milieuzone in Nederland. Beeld Anp
Een milieuzone in Nederland.Beeld Anp

Dieselauto's van verschillende merken stoten op de weg veel meer uitstoot uit dan wordt gedacht. Zelfs de schoonste dieselauto zit na vrijgeving boven de Europese uitstootnorm. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO.

Redactie

Het gaat om auto's die tijdens de zogenoemde toelatingstest voldoen aan uitstootnormen, maar eenmaal op de weg veel meer schadelijke stoffen uitstoten. Volgens de cijfers van TNO scoren vooral de Volkswagen Passat CC, de BMW 518, de Opel Zafira en de Mercedes-Benz C220 slecht op de weg. De Peugeot 308 en de Audi Q7 krijgen ook een onvoldoende. Alleen de uitstoot van de BMW 530 komt in de buurt van de strenge Europese normen.

Er geldt een limiet van 80 milligram NOx uitstoot per kilometer. Gemiddeld stoten de geteste voertuigen onder praktijkomstandigheden drie tot vijf keer meer NOx uit dan in de test, aldus TNO.

TNO zegt meteen geen verklaring te geven voor de hoge uitstootnormen. Het instituut zegt dat met de uitspraken 'niet kan worden vastgesteld of er sprake is van zogenoemde 'sjoemelsoftware''.

Oorspronkelijk had TNO de automerken niet bekend gemaakt, maar het instituut moest het doen na een Wob-verzoek van de Volkskrant. Tegen de krant zegt TNO dat de cijfers slechts een indicatie geven over de autobranche. Zeggen welke auto het vervuilendst is, lukt niet. Dat komt omdat de testprocedures vaak veranderden: zo is er bijvoorbeeld bij verschillende weersomstandigheden gemeten. Ook werd vaak maar één auto getest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden