Diergeluiden op internet (1)

Hoe klinkt een gekraagde roodstaart? Of een merel? Wie niet beschikt over een verzameling cd's met vogelgeluiden, kan voor het antwoord op deze vragen op internet terecht. Daar zijn grote verzamelingen dierengeluiden te vinden. Niet alleen van vogels, maar ook van walvissen en krokodillen.

Maarten Reijnders

Het getsjilp van de gekraagde roodstaart en de merel vonden we op de site van de Club voor Natuurgeluiden Registratie (www.hacom.nl/~ birdy). Deze club van mensen die de natuur intrekken om geluiden van vogels, zoogdieren en insecten op te nemen, heeft het geluid van ruim veertig vogels on line gezet. Van andere dieren zijn er niet zoveel geluidsbestanden beschikbaar, al kun je er wel het geluid van een grote groene sabelsprinkhaan beluisteren. Voor een walvis moet je echter naar een buitenlandse site. Naar die van de Acoustical Society of America (asa.aip.org) bijvoorbeeld.

Wie echt geen genoeg kan krijgen van dierengeluiden, moet eens gaan kijken bij de Guide to Animal Sounds on the Net (members.tripod.com/ Thyomanes/ AnimalSounds.html), een overzicht van een onwaarschijnlijk groot aantal sites met dierengeluiden. Van krokodillen tot varkens, van hyen a's tot ratelslangen: je kunt het zo gek niet bedenken of er staat wel een geluidsbestandje van op internet.

Het beluisteren van het gefluit van de gekraagde roodstaart is leuk, maar als je uit de grote stad komt en geen idee hebt hoe zo'n vogel eruitziet, schiet je er natuurlijk niet veel mee op. Voor foto's kan de vogelaar in spe terecht bij de site Bekende vogels in Nederland (www.gco.nl/vogels). Ideaal voor diegenen die nog net een duif van een mus kunnen onderscheiden, maar wier vogelkennis daarmee ook ophoudt. Heb je een vogel gezien en wil je weten hoe hij heet, dan kun je dat via deze site eenvoudig uitzoeken door twee vragen te beantwoorden. Allereerst geef je aan waar je de vogel gezien hebt: in de tuin, in een weiland of ergens bij het water? Vervolgens moet je aangeven hoe groot de vogel was: zoiets als een mus of meer het formaat van een spreeuw? Hierna verschijnen de mogelijkheden op het scherm: foto's van vogels die het geweest zouden kunnen zijn.

We kwamen op deze site via de afdeling natuur van de goedbezochte zoekpagina Startpagina.nl (natuur.pagina.nl). Op deze pagina vindt u een prima overzicht met links naar sites over het onderwerp natuur.

vervolg op pagina 5

Zo staan daar naast een groot aantal dieren- en plantensites vrijwel alle Nederlandse natuurorganisaties vermeld. Elke maand kiezen de makers van de natuurpagina 'de natuursite van de maand'. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om je via deze pagina in een discussie op internet te mengen, bijvoorbeeld over het aanwijzen van meer beschermde vogelgebieden of over de knoflookpad. Op dit discussieforum worden ook oproepen geplaatst voor boeken en stages die iets met natuur te maken hebben.

Voor meer discussies over natuuronderwerpen kunt u terecht in de nieuwsgroep nl.natuur. Een nieuwsgroep is een soort elektronisch prikbord waar elke internetter berichten kan achterlaten, waarop anderen vervolgens weer kunnen reageren. Zo kun je in nl.natuur een boom opzetten over de vogelrichtlijn, maar ook een oproep plaatsen om er met een groep gelijk gestemden op uit te trekken in de natuur. Om nieuwsgroepen te lezen kun je een speciaal programma gebruiken (zoals Free Agent voor de pc of Newswatcher voor de Mac), maar

met een moderne webbrowser kan het ook.

Wie geen zin heeft om het web of de discussiefora op internet af te struinen op zoek naar nieuwtjes over de natuur, kan een abonnement nemen op WNF N@tuurnieuws, een gratis nieuwsbrief van het Wereld Natuur Fonds (www.wnf.nl/forms/actual/email.cfm). In de nieuwsbrief staan wekelijks actualiteiten over de natuur in binnen- en buitenland, zoals over 42 dode neushoorns in Nepal of over de staat waarin de Europese bossen verkeren (het gaat slecht, de biodiversiteit is de af gelopen eeuwen dramatisch gedaald). Wie zich zorgen maakt over de schade die er aan de natuur wordt toegebracht, doet er goed aan een abonnement te nemen op de mailinglijst Steentjes (surf.to/steentjes). Eens in de twee maanden krijgen de abonnees een verzameling berichten over hoe je zelf kunt bijdragen aan een schoner milieu en een rechtvaardige samenleving.

Op de site van Trouw (www.trouw. nl) ten slotte vindt u elke dag het laatste natuur- en milieunieuws. Ook de wekelijkse wandel- en fietstochten en de natuurverhalen van Henk van Halm verschijnen op de site. Sinds kort kunt u in het uitgebreide archief ook de tochten van eerdere weken terugvinden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden