'Dierenwelzijn ondergeschikt belang bij banken'

Actievoerders van de Dierenbescherming demonstreren op het Plein in Den Haag Beeld ANP
Actievoerders van de Dierenbescherming demonstreren op het Plein in Den HaagBeeld ANP

Bij de bankensector in Nederland heeft dierenwelzijn geen prioriteit. Vijf banken investeren in veetransporteurs en vleesverwerkende bedrijven, zonder na te gaan of die bedrijven het welzijn van de dieren kunnen garanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en de Dierenbescherming.

De organisatie roept de banken op om dierenwelzijn een vast onderdeel van hun praktijk te maken. 'Het is schokkend dat banken zo weinig aandacht hebben voor het welzijn van dieren tijdens transporten. Het wordt hoog tijd dat zij hierin hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen', zegt de Gemma Willemsen, directeur bij de Dierenbescherming.

ING wijst erop dat er uitgebreide wet- en regelgeving is op het gebied van dierentransport, zowel in Nederland als internationaal. 'Partijen als ING moeten er van op aan kunnen dat regelgeving en toezicht adequaat zijn om dierenwelzijn volgens maatschappelijk aanvaarde normen te waarborgen', zegt de bank. Als dat niet zo is dan is het volgens ING allereerst aan de wetgever om daar verandering in aan te brengen. De bank wijst er ook op dat er altijd wordt getoetst op naleving van wetgeving bij kredietaanvragen.

ABN Amro geeft aan dat er, zowel vanuit de veetransportsector zelf als vanuit de wetgever, sprake is van 'sterke regulering en gedegen' toezicht. 'Het voldoen aan deze regels is een vast onderdeel van gesprekken tussen relatiemanagers van ABN Amro en hun klanten. Bijvoorbeeld door te vragen naar de benodigde vergunningen en naar het kwaliteitskeurmerk van de sector zelf. Met deze werkwijze zorgen we ervoor dat we geen klanten in de boeken hebben, die het niet nauw nemen met de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn in relatie tot veetransport. Dergelijke bedrijven willen wij niet als klant', aldus Richard Kooloos, hoofd duurzame ontwikkeling bij de bank.

Volgens ABN Amro is het voor een bank nauwelijks mogelijk om, bovenop bestaande wetgeving, nog meer te doen om het welzijn van dieren te garanderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden