Dierenwelzijn drijft VVD en PvdA uiteen

Dijksma tijdens een werkbezoek. Beeld anp
Dijksma tijdens een werkbezoek.Beeld anp

De veehouderij, vindt VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders, "wordt beperkt en beknot door deze staatssecretaris".

Bart Zuidervaart

De coalitiepartijen stonden gisteren lijnrecht tegenover elkaar tijdens een Kamerdebat over dierenwelzijn. Lodders is buitengewoon kritisch over de plannen van PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (natuur en landbouw). De VVD'er vreest dat dit kabinet de boeren zoveel belastende maatregelen oplegt, dat Nederland straks "niet alleen producten exporteert, maar ook werkgelegenheid".

De openlijke aanvaring tussen beide coalitiepartijen was verfrissend. Het regeerakkoord tussen PvdA en VVD bestaat voornamelijk uit een uitruil van wensen. Het gevolg is dat over veel onderwerpen nauwelijks discussie is binnen de coalitie. De partijen 'gunnen' elkaar immers de binnengehaalde winstpunten.

In het regeerakkoord is nagenoeg niets vastgelegd over dierenwelzijn. De hardste afspraak betreft het verbod op wilde circusdieren. Voor het overige hebben VVD en PvdA de handen vrij om het partijbelang te dienen. En dat doen ze volop.

Dijksma is nog geen jaar staatssecretaris. In die relatief korte periode heeft ze, al dan niet samen met de sector, een reeks maatregelen getroffen die het welzijn van dieren moet bevorderen. Dit tot grote tevredenheid van haar eigen fractie. Zo stelt de staatssecretaris per 2016 een verbod in op het koudmerken van koeien. Een klein deel van de veehouders laat nu nog ter herkenning een cijfer op de huid van het dier bevriezen. Volgens Dijksma tast dit 'de integriteit' van de koe aan. VVD'er Lodders noemt het koudmerken 'noodzakelijk' en wil dat de staatssecretaris van een verbod afziet.

Dijksma vindt daarnaast dat runderen op een natuurlijke manier hun kalveren op de wereld moeten kunnen zetten. Enkele rassen kunnen dat niet. Fokmethoden zorgen ervoor dat hun kalveren te groot zijn. Onwenselijk, vindt Dijksma. Als de sector dit probleem niet zelf oplost, komt ze met een fokverbod. Lodders vreest dat de fokkerij zich verplaatst naar het buitenland.

Ook de varkens veroorzaken onenigheid. Dijksma wil niet dat boeren de staartjes couperen (lees: afbranden). Lodders: "Dat is volgens de sector onmogelijk. Het leidt tot welzijnsproblemen."

En zo werd de kloof tussen de regeringspartijen gedurende de dag steeds groter. De VVD kan rekenen op de steun van CDA en SGP. Dijksma heeft de sympathie van de meeste andere fracties.

Veelzeggend was de kritiek die PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken gisteren uitte op de 'Kip van Morgen'. Dat is het antwoord van supermarkten en landbouworganisaties op de plofkip. Deze opvolger mag enkele dagen langer leven met iets meer ruimte. "Een summiere verbetering", vindt Van Dekken. Vorige maand nog zei Lodders tijdens een debat: "Het vlees in onze schappen is zeer duurzaam. De VVD kent de plofkip niet."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden