Dierenwelzijn / Burger loopt warm voor dieren; de politiek niet

De aandacht voor dieren groeit. Gisteren opende de VVD een website waarop partijleden met elkaar kunnen dicussiëren. 'Laat de dieren niet links liggen!', is het motto waarmee de partij dierenwelzijn uit de activistische hoek wil halen. Want van gewelddadige dierenactivisten hebben de minder radicalen alleen maar last.

Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, ziet in Nederland de aandacht voor dierenwelzijn toenemen. De aanhang van haar partij groeit, het aantal leden neemt toe. ,,Een ramp als de vogelpest droeg bijvoorbeeld bij aan het bewustzijn van dierenleed.''

De Partij voor de Dieren deed de afgelopen verkiezingen voor het eerst mee. Bijna won de partij een zetel. ,,Als er nu verkiezingen werden gehouden, zou het zeker lukken'', zegt Thieme.

,,Burgers vinden dierenwelzijn belangrijker dan integratie'', weet de partijleidster. Nipo-onderzoek wees dat vorig jaar november namelijk uit. ,,Maar de politiek heeft dat thema nergens opgepikt.'' Voor Thieme is het een teken van beschaving dat een samenleving met zoveel welvaart zich ook bekommert om het lot van de dieren, de 'meest kwetsbaren in de samenleving', zoals zij stelt. Maar de zorgen van de burgers staan in schril contrast met die van politici. ,,Bij alle partijen, zowel links als rechts, is dierenwelzijn een ondergeschoven kindje. Het is slechts bijzaak. Deze nieuwe regering zal niet veel veranderen. D66 heeft goede punten, maar het was tot voor kort geen issue binnen het CDA of de VVD. Hoewel de VVD het onderwerp laatst wel op een speciale ledenbijeenkomst heeft besproken.''

Er zijn cijfers: zo'n vier miljoen Nederlanders zijn lid van een natuur- of milieuorganisatie. En dat aantal groeit. Er is een steeds groter aantal vegetariërs. Consumenten eten steeds vaker biologisch vlees. Thieme ziet het allemaal als steun voor haar partij, die volgens haar stellige overtuiging na de volgende verkiezingen in de Kamer zal zitten.

Ook andere organisaties die het dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben, zien steeds meer succes. ,,Een jaar geleden begonnen wij een campagne om legbatterij-eieren uit supermarkten te weren. Dat is nu al gelukt, bij alle supermarktketens'', zegt Mattheus Bleijenberg van Stichting Wakker Dier, een organisatie die zich tegen de bio-industrie keert.

Bleijenberg vertelt hoe vrijwilligers van zijn club vorig jaar met Pasen bij de C1000 stonden te posten -en daar te horen kregen dat de meeste eisen werden ingewilligd. Even later ging het ook zo bij de Super de Boer, de Aldi, de Lidl. Vanaf volgend jaar worden in supermarkten 531 miljoen minder legbatterij-eieren verkocht. ,,Op de dag voor kerst stonden we bij de Makro, om te demonstreren tegen het feit dat ze daar ganzenlever verkopen. Even later ging het uit het assortiment.'' Wakker Dier ontdekte dat de nieuwste manier van actievoeren, waarbij een specifiek bedrijf wordt gevraagd van strategie te veranderen, veel sucesvoller is dan de oude methode met algemene oproepen tot gedragsverandering.

,,Je moet oppassen dat je niet met een vingertje naar de consument gaat zwaaien'', zegt Thieme, die behalve lijsttrekker ook lobbyist is voor de stichting Bont voor Dieren. ,,Dit onderwerp raakt je heel persoonlijk. Men denkt: 'Ik eet ook wel eens een legbatterij-eitje'. Dingen gaan langzaam. Dat is frustrerend, maar zo zit het in elkaar. Je zet kleine stapjes naar een beter leven. Er zijn mensen die dat niet kunnen, die grijpen naar hardere acties.''

Zogeheten dierenrechtenactivisten sloegen al toe bij filialen van ABN Amro in Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Den Haag, waar zij pinautomaten kapotmaakten en met een katapult ruiten inschoten. En sinds begin mei claimden radicale dierenrechtenorganisaties ook meer dan tien acties, variërend van bekladding en bedreiging tot brandstichting. De slachtoffers waren nertsenfokkers, bontwinkels of bedrijven die te maken hebben met dierproeven.

Als lobbyist merkt Thieme hoe dierenbevrijders haar werk frustreren. Ze probeert voor elkaar te krijgen dat Nederland een nertsenfokverbod afkondigt. Want hoewel bijna niemand in ons land meer bont draagt, blijft Nederland de op twee na grootste bontproducent van de wereld. Thieme: ,,Ik heb nooit begrepen waarom je mensen zoals nertsenfokkers zou moeten bedreigen. En het vrijlaten van die dieren helpt geen zier, want de politiek gaat denken 'we moeten niet toegeven aan die terroristen', waardoor een fokverbod alleen maar meer op de achtergrond raakt. Het maakt het onderwerp taboe.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden