Recensie

Dierentuin als schuilplaats voor Joden

Jessica Chastain als 'The Zookeeper's Wife'. Beeld RV
Jessica Chastain als 'The Zookeeper's Wife'.Beeld RV

The Zookeeper's Wife
Regie: Niki Caro
Met: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh en Daniel Brühl
***

Belinda van de Graaf

De slurf van een baby-olifant zit verstopt. Het dier kan nauwelijks meer ademen. Moederolifant wordt steeds zenuwachtiger. En daar hebben we Antonina, de reddende engel. Ze schopt haar schoenen uit, knielt neer en steekt haar vingers in de slurf. Baby-olifant gered.

Antonina Zabinska is de vrouw van de dierentuindirecteur in Warschau. Een opgewekte dame die samen met haar man een huis bewoont op het terrein, en 's ochtends in fladderende zomerjurk de dieren begroet. Maar als de bommen op Warschau vallen en de nazi's de stad binnen marcheren, komt er snel een eind aan de idylle. De dierentuin wordt een opslagplaats voor militair materieel.

Het is het begin van de Tweede Wereldoorlog. Antonina en haar man Jan zouden Warschau nog kunnen verlaten, maar de dierentuin in de steek laten lukt ze niet. In plaats van te vluchten beramen ze een plan om Joden uit het getto te smokkelen en in de dierentuin onder te brengen.

De Amerikaanse schrijfster Diane Ackerman tekende het heroïsche verhaal van het Poolse echtpaar op in haar non-fictieboek 'The Zookeeper's Wife' (hier verschenen als 'Antonina's dierentuin'), waarbij ze zich baseerde op archiefonderzoek en Antonina's dagboekaantekeningen.

Verfrissend aan de bestsellerverfilming is natuurlijk de locatie: de dierentuin als schuilplaats voor hele Joodse families. Ook het feit dat Antonina en Jan hun plan onder de neus van de nazi's uitvoeren, spreekt tot de verbeelding.

Om de hongerige Duitsers op het terrein zogenaamd een gunst te bewijzen, gaan ze varkens houden, die natuurlijk gevoederd moeten worden. Waarom niet met afval uit het getto? Voor Jan is het een perfect alibi om met een grote wagen binnen te komen, maar gevaarlijk is het zeker, op het verbergen van Joden staat de doodstraf.

Bekende valkuil

Jessica Chastain is als Antonina een plaatje om te zien, ze speelt een fiere verzetsheldin, een dame die zich door niets en niemand laat weerhouden. Jammer wel dat ze zich Engels met een Pools accent heeft aangemeten. Het is de bekende valkuil van Amerikaanse producties op locatie in Europa.

The Zookeeper's Wife is ook het soort film dat dramatische hoogtepunten lekker vet onderstreept met muzikale uithalen, tot vervelens toe. Aan het pianospel van Antonina, waar de Joodse onderduikers in een kelder onder het huis naar luisteren, had de film eigenlijk wel genoeg gehad.

Als de kust veilig is, komen de onderduikers Antonina's warm verlichte huiskamer binnen, om een beetje piano te spelen, of zittend op de bank, in plaats van liggend op een matras, een boek te lezen. Eigenlijk zijn dat de ontroerendste momenten. Ze geven de Joodse onderduikers menselijke waardigheid terug. Antonina staat er met een bord vol koekjes bij te glimmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden