Dierenpolitie vanaf oktober aan het werk

De dierenpolitie gaat in oktober voor het eerst de straat op. Dan kunnen burgers die dierenmishandeling willen melden, ook bellen met het speciale nummer 1-4-4. Voor het einde van het jaar moeten er 125 dierenagenten aan het werk zijn. Ook gaat het openbaar ministerie zwaardere straffen eisen tegen mensen die zich schuldig maken aan dierenmishandeling.

Dat hebben minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) vandaag in een brief laten weten aan de Tweede Kamer. In het regeerakkoord was al aangekondigd dat er vijfhonderd zogeheten 'animal cops' komen. Dat gebeurde vooral op verzoek van gedoogpartij PVV. Elk jaar komen er 125 agenten bij. De eerste dierenagenten die in oktober aan de slag gaan, zijn vooral op straat bezig met dierenleed. Later worden ook medewerkers uit andere politieonderdelen, zoals rechercheurs, opgeleid voor de dierenpolitie.

Strafrechtelijk optreden
De opleiding van de dierenpolitieagenten aan de Politieacademie begint in mei. De dierenagent houdt zich in de eerste plaats met dierenmishandeling bezig maar is ook bevoegd voor ander politiewerk. Voor meldingen van dringend dierenleed die bij 1-4-4 binnenkomen, komt de dierenpolitie in actie. Is de zaak minder dringend, dan kan de politie afhandeling ook overlaten aan de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) of de Landelijke Inspectiedienst (LID) van de Dierenbescherming. De dierenpolitie zal vooral strafrechtelijk optreden. Voor handhaving met bestuurlijke boetes en voor preventie zijn vooral de andere organisaties aan zet.

Zwaardere straffen
Deze organisaties kunnen het door de komst van de dierenpolitie drukker krijgen, maar er is door bezuinigingen geen extra geld voor de nVWA en de LID. Wel had het vorige kabinet al 1,8 miljoen euro toegezegd aan de LID om extra inspecteurs te kunnen inzetten.
De Tweede Kamer wil dat op dierenmishandeling zwaardere straffen komen te staan. Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt hoe dit kan worden geregeld. De bedoeling is dat de zwaardere straffen dan per 1 oktober kunnen worden geëist, tegelijk met de komst van de eerste dierenagenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden