Dierenorganisaties werken niet mee aan compromis jacht

null Beeld anp
Beeld anp

De Dierenbescherming en Natuurmonumenten zijn niet bereid mee te werken aan het compromis over de jacht, zoals dat vorige week door VVD en PvdA werd voorgesteld. In ruil voor ruime regels voor de plezierjacht, zouden de organisaties in het vervolg mogen meepraten over dierenwelzijn in de zogenaamde Faunabeheereenheden (FBE). Maar Dierenbescherming en Natuurmonumenten voelen daar helemaal niets voor.

Hans Marijnissen

Dierenbescherming gaat hierin het verst. Die organisatie stelt dat het hele plan een 'wassen neus' is en van tafel moet. Natuurmonumenten is het weliswaar oneens met het compromis, maar zegt wel verder te willen praten om tot een andere aanpak te komen.

De weigering is een klap in het gezicht van PvdA-kamerlid Henk Leenders. Vorige week verdedigde hij zijn plan nog met het argument dat als deze organisaties stemrecht krijgen, bij de jacht 'het belang van de natuur altijd op één staat'.

Niet afgestemd
Nu blijkt echter dat hij de exacte tekst van zijn plan helemaal niet met de grote dieren- en natuurorganisaties heeft afgestemd. Door de weigering van de maatschappelijke organisaties blijft er van een 'compromis' niets over. De Tweede Kamer bespreekt de kwestie woensdag.

Staatssecretaris Dijksma (natuur) had in haar nieuwe natuurwet aanvankelijk opgenomen dat jagers een afschotplan moeten indienen alvorens ze op de vijf diersoorten van de zogeheten 'wildlijst' mogen schieten. Tijdens een Kamerdebat bleek vorige week dat de VVD tegen de gehele natuurwet dreigde te stemmen, als de paragraaf over de plezierjacht zo streng zou blijven. Waarop de PvdA met een tussenvoorstel kwam. Plezierjagers mogen zonder administratie vooraf op konijn, haas, wilde eend, houtduif en fazant blijven schieten, maar moeten wel achteraf rapporteren bij een zogenoemde Faunabeheereenheid.

Populatiebeheer versus plezierjacht
Die provinciale faunabeheereenheden functioneren nu al als het gaat om afschot met een ander doel: populatiebeheer en schadebestrijding. Terreineigenaren, jagers, beheerders (natuurclubs) en boeren verzamelen daarin samen gegevens over aantallen groot wild, bepalen hoeveel wild een gebied aankan (zodat gewasschade en verkeersongevallen worden voorkomen) en stellen daarna het noodzakelijke en daardoor onomstreden afschot vast.

In het voorstel van PvdA en VVD wordt de taak van de faunabeheereenheden uitgebreid én de samenstelling verbreed. Jagers moeten voortaan hun opbrengsten uit de plezierjacht bij hen aanmelden, en tegelijkertijd zouden de eenheden uitgebreid moeten worden met vertegenwoordigers van dierenwelzijnsorganisaties. Zij zouden ook stemrecht krijgen. Wat de invloed van zo'n organisatie op het beleid van de faunabeheereenheden zal worden, bleef volgens Dierenbescherming ongewis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden