Update

Dierenorganisaties spannen rechtszaak aan tegen ruiming fipronil-kippen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vijf dierenorganisaties gaan via de rechter proberen het ruimen van kippen die fipronil in hun lijf hebben te stoppen. Ze hebben donderdagavond een procedure aangespannen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Dat is de hoogste bestuursrechter in onder meer landbouwzaken.

Het fipronil-schandaal jaagt bedrijven die zijn stilgelegd op hoge kosten. Ze verdienen niets omdat ze geen eieren mogen verkopen, maar hun kippen moeten bijvoorbeeld wel eten. Het kan weken duren voordat de verboden stof helemaal uit een kip is. Daarom hebben diverse bedrijven besloten hun kippen te ruimen.

Dat gebeurt 'zonder enige noodzaak' en is daarom in strijd met de wet, stellen Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have. Ze vroegen woensdag staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in te grijpen, maar volgens de NVWA mogen boeren hun kippen wel om deze reden doden.

Voor de rechter eisen de organisaties dat de autoriteiten alsnog ingrijpen. Ze hebben de rechter verzocht de zaak binnen 24 uur te behandelen. Of dat lukt, was niet direct duidelijk.

Bedrijven blijven dicht

Veruit de meeste pluimveebedrijven die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gesloten, blijven vooralsnog dicht. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de eieren van die bedrijven inderdaad de verboden stof fipronil zit.

Alle bedrijven die in het klantenbestand van Chickfriend, het bedrijf dat het bestrijdingsmiddel maakte waar fipronil in zit, zijn onderzocht. De NVWA heeft daarvan de testresultaten geresulteerd in de vorm van een lijst op de website van de NVWA met codes van eieren die van bedrijven komen waar fipronil in de eieren is aangetroffen. Ieder bedrijf heeft een eigen code.

Geen fipronil-eieren meer in de supermarkt

De NVWA raadt het eten van eieren van één bedrijf nog steeds voor iedereen af. Die eieren hebben de code 2-NL-4015502. Eieren van 58 bedrijven kunnen uit voorzorg beter niet aan kinderen worden voorgeschoteld wat de NVWA betreft. Hoewel deze eieren vanaf vrijdag zeker niet meer in de supermarkt liggen volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), moeten consumenten nog wel hun koelkast controleren.

In totaal had de NVWA zo'n 180 bedrijven geblokkeerd. Bedrijven waar aantoonbaar geen fipronil in de eieren zit, mogen weer open. De stallen van de geblokkeerde bedrijven blijven op slot tot ze schoon worden verklaard, staat te lezen op de website van de NVWA.

Lees ook: Grote strop dreigt voor Nederlandse eierboeren
Lees ook: Temidden van de Nederlandse verwarring, zwijgen de Belgen over fipronil

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden