Klimaatdemonstranten

Dierenorganisaties gaan aangifte doen tegen Grapperhaus

Verschillende dierenrechtenorganisaties gaan aangifte doen tegen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Aanleiding vormen uitspraken van Grapperhaus maandag bij de algemene ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Grapperhaus hield daar een speech en volgens de organisaties riep hij daarin op tot eigenrichting. “Volgens het live-blog van de bijeenkomst vindt minister Grapperhaus het bijvoorbeeld geen probleem om een hogedrukspuit op activisten te zetten. Dit is echter extreem gevaarlijk”, aldus de dierenrechtenorganisaties in een gezamenlijke verklaring.

De minister riep volgens de organisaties ook op tot diefstal. Zo zou hij hebben gezegd dat auto’s van activisten op een platte kar moeten worden geladen en meegenomen. Dan zouden meteen de kentekens bekend zijn en zou, als activisten de auto komen ophalen, meteen duidelijk zijn wie ze precies zijn. Ook zou hij over activisten en extremisten hebben gezegd dat “we deze figuren weg moeten krijgen, ofwel achter tralies, ofwel land uit, ofwel zoveel boetes dat ze alleen nog krantenwijk kunnen lopen”, melden de organisaties.

De dierenrechtenorganisaties stellen dat sprake is van rechtsongelijkheid tussen klimaat- en dierenactivisten aan de ene en veeboeren aan de andere kant. “Deze ongelijkheid uit zich vooral in het verschil in politieoptreden bij demonstraties, maar ook in de reactie van minister Grapperhaus op de acties”, aldus de organisaties.

Er wordt nog bekeken waarvan precies aangifte zal worden gedaan, aldus de organisaties, waaronder Animal Rights, Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, en Even geen Vlees.

Lees ook:

Grapperhaus houdt vol: politie treedt niet harder op tegen klimaatactivisten dan tegen boeren

Is er sprake van willekeur bij de aanpak van demonstranten door politie en justitie? Volgens een deel van de Tweede Kamer treedt de politie harder op tegen klimaatdemonstranten dan tegen protesterende boeren. Minister Ferd Grapperhaus van justitie weersprak deze kritiek.

Wie zijn die Extinction-rebellen, die zingen dat ze van de politie houden en van de regering eerlijkheid vragen? 

Naïeve jongeren of slimme klimaatstrijders? ‘We gaan een verschrikkelijke toekomst tegemoet’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden