Dierengedrag op kantoor door flexibele werkplek opinie

De flexplek is tegennatuurlijk, dieren hebben niet voor niets een territorium

De flexplek is binnen het dierenrijk geen succesnummer. Ik ken in ieder geval weinig dieren die hebben afgezien van het eigen territorium om dit op flexibele basis te gaan delen met soortgenoten. In het dierenrijk is men daar niet toe overgegaan omdat daar geen managers zijn. Er hoefde dus niet bezuinigd te worden op hoge vierkante meter prijzen en op vloeroppervlak, met als ludieke oplossing dat iedereen voortaan in elkaars comfortzone moet opereren en elkaars nestje mag bevuilen.

De beestachtige samenleving laat juist zien dat als iedereen zijn eigen plekje heeft, alles soepeltjes verloopt en het vloeroppervlak erg efficiënt wordt gebruikt. Het feit dat binnen een pinguïnkolonie - waar miljoenen vogels op een kluitje staan – de dieren het gemiddeld goed met elkaar kunnen vinden, komt omdat ieder dier ‘zijn plaats weet’. Iedereen heeft zijn eigen plekje en houdt de juiste afstand tot elkaar aan. Bij voorkeur dus buiten het bereik van de scherpe snavel van de buurman.

Het mensenrijk kent beroepen als manager en controller. En dus kennen wij ook flexplekken. En dus kan een groot deel van de beroepsbevolking iedere dag opnieuw het gevecht aangaan (zeker op maandag en dinsdag) om zijn of haar eigen werkplekje te veroveren. Om vervolgens aan het einde van de dag het nestje weer te verlaten.

Op de werkvloer gelden daarom door de introductie van de flexplek meer dan ooit de wetten van de natuur: met name het recht van de sterkste. En dat leidt tot interessante vormen van menselijk gedrag. Laten we daarvoor de vergelijking met de vogels even aanhouden. De eerste groep die we in onze kantoortuin kunnen ontwaren zijn de ‘haantje-de-voorsten’, bestaande uit de managers die de flexplek hebben ondekt, maar zelf heel flexibel met de regels omgaan.

De tweede groep zijn ‘de vroege vogels’. Die zitten al om 7.30 uur op hun vaste flexplek en hebben trouwens in de wetenschap dat ze toch altijd vroeg zijn, de dag daarvoor maar vast hun spulletjes laten liggen op deze flexplek.

Dan hebben we natuurlijk ook de ‘nestvlieders’, degenen die alleen even komen om hun spullen neer te leggen om vervolgens op die manier de rest van de dag de flexplek bezet te houden. En tja, de degenen die wat later zijn omdat ze de kinderen bijvoorbeeld nog naar school moeten brengen, die zijn de sjaak. Zij kunnen onder het toeziend oog van collega's op zoek en hopen dat er nog een flexplek is.

Het hebben van een eigen werkplek is eigenlijk een primaire arbeidsvoorwaarde. Gewoon je eigen vaste plekje waar je het grootste deel van de dag doorbrengt, de spullen op een plaats liggen waar jij ze kan vinden en ruimte is voor een foto van het gezin. Een vaste baan met een vaste werkplek***

Geluksvogel!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden