Dierenbescherming wil keurmerk dons

Eenden op een markt in Vietnam. (AP) Beeld
Eenden op een markt in Vietnam. (AP)

De Dierenbescherming wil dat er een Europees keurmerk komt voor producenten waar dons in zit. Dat heeft voorzitter Frank Dales van de dierenrechtenorganisatie zaterdag gemeld.

Hij reageert hiermee op een Zweedse reportage waaruit blijkt dat dekbedden van IKEA tot voor kort werden gevuld met dons dat van levende eenden en ganzen is geplukt.

Dales gaat het onderwerp met de Euro Group for Animals, een Europese koepelorganisatie van dierenbeschermers, op korte termijn onder de aandacht brengen van bij de Europese Unie. Officieel mag het dons pas worden geplukt als de vogels zijn geslacht, maar in Poolse, Hongaarse en Chinese kwekerijen worden de dieren meerdere keren geplukt voordat ze worden geslacht. Volgens de Dierenbescherming staat dit gelijk aan foltering.

In Nederland is het levend plukken van dieren wettelijk verboden. Meubelgigant IKEA is ondertussen gestopt met de verkoop van producten waarin dons zit dat van levende eenden en ganzen is geplukt. De samenwerking met een ’foute’ leverancier werd direct opgezegd en de twee producten die ’levend’ dons bevatten, zijn meteen uit de schappen gehaald. Het ging om een bepaald soort dekbed en kussen.

„Wij hebben ons hele assortiment geëvalueerd en onze regels aangescherpt”, stelt een woordvoerster van IKEA zaterdag. „We controleren nu zelf daadwerkelijk of ons dons op een diervriendelijke manier wordt vergaard. Wij accepteren geen enkele vorm van dierenmishandeling bij het maken van onze producten.”

De Zweedse documentaire veroorzaakte deze week opschudding in België, waar het televisieprogramma Panorama er zondag aandacht aan besteedt. Officieel mag het dons pas worden geplukt als de vogels zijn geslacht, maar in Poolse, Hongaarse en Chinese kwekerijen worden de dieren meerdere keren geplukt voordat ze worden geslacht. Volgens dierenrechtenorganisaties staat dat gelijk aan foltering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden